Finansiella konsekvenser av saudiska avrättningen
Avrättningen av 57-årige Nimr al-Nimr har skapat den största krisen på närmare 30 år mellan de mäktiga arvfienderna i Mellanöstern – Iran och Saudiarabien – två av världens största oljeproducenter.
Den saudiska avrättningen fördömdes världen över, men störst blev reaktionen i Iran.
Protesterande iranier stormade den saudiska ambassaden i Teheran och satte byggnaden i brand. Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei varnade saudierna att de skulle möta ’’en gudomlig hand av hämnd’’. På söndagen svarade Saudiarabien med att bryta de diplomatiska förbindelserna och ge Irans ambassadör 48 timmar att lämna landet.
Sammanbrottet i relationerna mellan de mäktiga grannarna ökar risken för förvärrade konflikter i den redan instabila regionen. Både i Yemen och Syrien utkämpar det sunnidominerade Saudiarabien och det shiamuslimska Iran ett krig via ombud, skriver Bloomberg.
På måndagen – den första hela handelsdagen på det nya året – skickades oljepriset upp och aktiebörserna ner. Shanghai-index föll 7 procent, även Europabörserna tappade på bred front.
Vem var då denne Nimr al-Nimr och varför får hans död sådana effekter?
Bloomberg skriver att den religiöse ledaren var en välkänd person vid demonstrationer mot den saudiska regimen. Vid predikningar kritiserade han landets ledare för behandlingen av den shiamuslimska minoriteten. Några av de hårdaste attackerna riktades mot den saudiska kungafamiljen.
Vid sammanstötningar 2012 mellan säkerhetsstyrkor och supportar till al-Nimr sköts och skadades den shiamuslimske ledaren när han försökte fly. Al-Nimr sköt även han mot säkerhetsstyrkorna, enligt den Riyadh-baserade nyhetsbyrån Saudi Press Agency, och han dömdes till döden 2014.
– Inte många såg tidigare Al-Nimr som representanten för shia-samhället, men nu har han blivit en av symbolerna för spänningarna mellan shia och sunni, säger Ibrahim Fraihat, forskare vid Brookings Doha Center, enligt Bloomberg.
Islamska Staten (IS) har utnyttjat konflikten genom att attackera moskéer i de oljerika östra delarna av Saudiarabien där de flesta av kungarikets shiamuslimer lever.
Mot bakgrund av den komplexa dynamiken i regionen är avrättningen av al-Nimr en illustration av Saudiarabiens tuffare politik mot Iran och avvikande åsikter inom det egna landet, enligt Scott Lucas, Iran-analytiker och professor vid Birmingham University.
– Saudierna klev medvetet över gränsen genom att avrätta honom, säger han till Bloomberg.
Nimr al-Nimr var en av 47 personer som avrättades i lördags. Flera av dem var sunnimuslimer som dömts för terroristanknutna förseelser, och som myndigheterna beskrev i termer som vanligtvis reserveras för jihadistgrupper som al-Qaeda och IS, skriver Bloomberg.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.