Finans – draglok på Wall Street

USA-börserna steg på onsdagen med stöd av Feds räntebesked och ett lägre oljepris. Tekniksektorn var genomgående drivande, tack vare styrka i Apple och Qualcomm.

I den sista timmens handel vände indexen ned och Dow Jones Industrial Average-index slutade marginellt högre på 11.812.

S&P 500-index ökade med 0,6 procent till 1.322, medan Nasdaq Composite-index ökade med 1,4 procent till 2.401.

Omsättningen låg på 1,4 miljarder aktier på New York-börsen och 2,1 miljarder aktier på Nasdaq-börsen. Apple, RIM och GE blev onsdagens börser.

Onsdagens stora händelse på ekonomiagendan blev Feds räntebesked och centralbanken lämnar styrräntan oförändrad på 2 procent.

I sina kommentarer till beslutet heter det bland annat att riskerna för den ekonomiska tillväxten har dämpats och att ekonomin fortsätter att expandera. När det gäller inflationen och inflationsförväntningarna har dessa ökat, men inflationen kommer att dämpas senare i år och nästa år.

– Jag gillar kommentaren om att riskerna i ekonomin har minskat, därför det talar om för marknaden att centralbanken är mer och mer säker på att (nedgången) ekonomin håller på att bottna. Det är en bra sak, kommenterade en investmentstrateg för Bloomberg News.

Onsdagens draglok i den tidiga handeln fanns bland finansaktier, men i den sena handeln var stämningen mer blandad.

American Express sjönk med 3 procent efter att kreditkortsföretaget uppgett att antalet sena betalningar av kreditkortsräkningar ökar.

Tekniksektorn visade genomgående styrka på onsdagen. I täten för uppgångarna på Nasdaq gick framförallt Apple och Qualcomm.

Mobilunderleverantören Jabil, med bland annat Nokia i kundstallet, rusade med nära 16 procent efter att tredje kvartalets vinst överskridit förväntningarna.

Fjärde kvartalets prognos ligger även den högre än marknadens prognos.

– Vi ser en ökad efterfrågan från alla våra kunder, sade finanschefen Forbes Alexander i samband med en telefonkonferens.

Motorola steg med 2,3 procent, medan Blackberry-tillverkaren RIM steg med 1,2 procent inför att bolaget släpper sin delårsrapport efter marknadens stängning.

I efterhandeln rasade aktien, när vinsten och intäkterna blev något lägre än förväntningarna. Det samma gällde utsikterna för det andra kvartalet.

Bättre gick det för Oracle, upp 1,4 procent i den ordinarie handeln och kraftigt upp i efterhandeln. Bolagets vinst och intäkter översteg med råge förväntningarna.

Den stora förloraren bland tungviktarna var Boeing, ned nära 7 procent efter att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation till sälj från neutral. Stigande bränslepriser och svagare ekonomisk tillväxt kommer att slå mot orderboken prognostiserar Goldman Sachs.

På nedsidan fanns GM efter att Fitch sänkt kreditbetyget och flaggat för ytterligare sänkningar.

Verkstadsjätten Rockwell, konkurrent till bland annat svenska ABB, föll med dryga 12 procent efter att ha vinstvarnat för helåret.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.