Finalisten Helena Nelson: ”Vi brottas alltid med konjunkturen”

Helena Nelson är chefsjurist på investmentbanken Carnegie och är en av finalisterna till Årets Bolagsjurist 2024.
Finalisten Helena Nelson: ”Vi brottas alltid med konjunkturen” - helena_nelson_high_res
Helena Nelson är chefsjurist på investmentbanken Carnegie. Foto: Pressbild

Det är tre finalister som kan knipa utmärkelsen Årets Bolagsjurist 2024. Helena NelsonCarnegie är en av dem.

 ”Det är mycket hedrande. Senast jag var aktuell i något liknande sammanhang var när jag var med på Affärsvärldens lista över intressanta jurister under 40. Och det är ett tag sen!”, utbrister Helena Nelson med ett skratt.

Carnegie har hon arbetat på i drygt 10 år och hon beskriver banken som mycket av ”en rådgivande verksamhet” där juristavdelningen, som hon basar över, är relativt liten.

”Jag och min avdelning jobbar med juridik och närliggande frågor, så det kan vara allt mellan himmel och jord”, säger Helena Nelson och berättar att hon och tre andra jurister arbetar på avdelningen.

På frågan om hur hon ser på sin ledarskapsstil, svarar hon:

”För mig är det viktigt att alla förstår syftet med det vi gör, att vi alla har samma mål. Då blir det mer självgående och alla kan vara stolta över att de utvecklas och gör något bra.”

FAKTA: Helena Nelson

Namn: Helena Nelson

Gör: Chefsjurist på Carnegie

Ålder: 58

Antal år i yrket: 32

Bakgrund: Juristexamen från Lunds universitet. Tidigare arbetat för Skandia och Swedbank.

Kuriosa: Blivit förhörd av isländska polisen för att helt ovetande ha betalat med stulna sedlar på en tjänsteresa i Reykjavik. Sedlarna tillgreps i ett väpnat rån på Heathrow visade det sig. Banken där valutaväxlingen skedde skickade vänligt nog blommor efteråt.

Varför blev du bolagsjurist?

”Det är mycket slumpen. Jag är uppvuxen i Lund och ville läsa till något ”tungt”, men inte läkare. Så det blev juridik och mycket plugg, det passade mig. I mitten på 1990-talet var det tufft att få jobb på advokatbyrå eller i det privata näringslivet som kvinna i Skåne, så jag och min man flyttade till Stockholm där det var en bättre arbetsmarknad. Jag hamnade på Skandia som bolagsjurist där jag sedan var i 16 år.”

Vilka är dina styrkor som bolagsjurist?

”Jag är en hygglig jurist men jag tror att jag också är bra på att göra det svåra enkelt. Jurister kan ibland nästan försvåra vad det handlar om men jag tror jag är bra på att förenkla det svåra. Det handlar om att se struktur i ett stort material och i ett bredare affärsskeende, och samtidigt kunna förklara juridiken i detta. Det är jag bra på”, säger hon.

Varför tror du att du är en av finalisterna?

”För att jag är bra på att se strukturen i affärsskeendet och kan artikulera det snabbt och enkelt. Jag hoppas att någon sett detta och min vilja att alltid få affären gjord, att lyckas kombinera det med att något händer snabbt och enkelt”, säger Helena Nelson.

Historiskt förvärv

2023 var ett utmanande år för finansbranschen med låg aktivitet på M&A-marknaden och i stora delar stängt IPO-fönster. Men under året slogs en stor del av Erik Penser Bank samman med Carnegie, vilket var något Helena Nelson jobbade mycket med.

”Både jag och hela Carnegie är stolta över att vi fick ihop en offensiv affär, trots det utmanande marknadsklimatet som rådde under 2023”, säger hon.

Vilka utmaningar ser du framöver?

”Vi brottas alltid med konjunkturen och nu är det världsläget. Vi har krig i vår närhet och det är en bräcklig omgivning för oss alla. Förutom det ser jag också att juridikbranschen har en stor utmaning och möjlighet vad gäller artificiell intelligens. Hur kan vi använda den på bästa möjliga sätt?” säger Helena Nelson retoriskt och fortsätter:

”Bara sen Google kom har jag blivit en mycket bättre jurist. Vi blir bättre av digitala verktyg, men det får inte ta överhanden. Det behövs fortfarande en human touch”, säger hon.

Vinnarna i Årets Bolagsjurist 2024 tillkännagivs den 24 april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF