Årets Bolagsjurist
Finalist, Årets uppdrag – Jacob Thulesius, Heimstaden
Jacob Thulesius började på fastighetsbolaget Heimstaden i februari förra året. Han hade tidigare varit biträdande jurist på advokatbyrån Mannheimer Swartling i fem år och tog examen från juristprogrammet i Lund så sent som 2016. Han var alltså helt ny i rollen som bolagsjurist när han började på Heimstadens finansavdelning.
Heimstaden hade insett att deras tillväxtambitioner krävde en inhouse-jurist som ansvarade för finansieringsdelen och därför rekryterat honom. I sin nya roll drogs Jacob Thulesius snabbt in i komplexa finansiella strukturer.
Han fick hugga i direkt och började med att snickra ihop Heimstaden AB:s första obligationsemission i Euro. Bara ett halvår senare skulle han lägga all sin tid på en av fjolårets största transaktioner, nämligen Heimstadens köp av Akelius fastighetsbestånd i Berlin, Hamburg, Köpenhamn samt Malmö och Stockholm. En transaktion som landade på över 92 miljarder kronor.
”Det var superspännande. Man kan säga att jag kom in i hetluften direkt,” säger Jacob Thulesius.
Storleken på affären är central av flera anledningar (inte minst inom fastighetsbranschen) men även – eller framför allt – när det kommer till finansieringsdelen. Att bostadsbestånden dessutom fanns i tre olika länder bidrog till ökad komplexitet.
Köpet av Akelius bestånd finansierades genom eget kapital, kassa och skuldfinansiering, som i sin tur var indelad i två delar. Den första delen var en brofinansiering på 6,5 miljarder euro som behövdes för att signa affären. Detta korta lån ersattes senare av en mer långsiktig finansiering.
”Jag jobbade först med brofinansieringen inför att vi skulle signa dealen och därefter kom den långsiktiga finansieringen som består av DCM, alltså olika obligationsinstrument, samt den bankskuld som vi tog över i samband med transaktionen.”
Dealen signades i slutet av september och en sak som Jacob Thulesius är lite extra nöjd över är att den kortare brofinansieringen kunde återbetalas med ett upplägg som var mer långsiktigt redan vid årsskiftet, bara fyra månader efter signering.
En konsekvens av transaktionens storlek blev att Jacob Thulesius framför allt diskuterade med företrädare för globala investmentbanker. Att han arbetade mer mot bankirer och jurister i Storbritannien och Tyskland än mot Sverige innebar att han kom snabbt in en internationell roll där olika jurisdiktioner, arbetssätt och tillvägagångssätt möttes.
”Det var väldigt sporrande att få arbeta med så pass många duktiga och smarta personer. Flera nordiska banker var förstås också inne i processen och bistod på bra sätt men internationella banker gör ju transaktioner ur ett internationellt perspektiv. Det var intressant att få uppleva hur de arbetar på nära håll”.
Intresset från bankerna var stort men i slutändan valde Heimstaden ut elva olika banker för att lösa finansieringen.
”En så här stor transaktion gör du inte bara med en bank. I det här fallet blev Deutsche Bank och JP Morgan leadbanker och det var i huvudsak de två som hjälpte oss att strukturera finansieringen”.
Det fanns egentligen ingen extra stor fallgrop eller utmaning under transaktionen. Snarare handlade det om dagliga, nya uppgifter som man fick lösa. Man ska också komma ihåg att affären gjordes under en mer akut period av coronakrisen.
”Vi hade väldigt stora och viktiga möten som vi körde över telefon. Det kändes ganska speciellt att göra en så pass stor transaktion från mitt hemmakontor här i Malmö”.
Vad har du lärt dig av den här transaktionen?
”Att man ska vara nyfiken och våga ställa frågor. På Heimstaden finns också en kultur där man vågar ifrågasätta hur man har gjort tidigare. Och det som slog mig genast var hur mycket mer spännande det var att arbeta som bolagsjurist än som konsult. Man får se konkreta resultat av det man gör.
Han var i Berlin för två veckor sedan för att titta på portföljen som Heimstaden hade förvärvat, det som hade tagit Akelius 27 år att bygga upp.
”Det var en speciell känsla att se fastigheterna i verkligheten, då förstår man att man bidrar till något viktigt. En av nycklarna till affären gick igenom var att samarbetet fungerade – både internt och externt. Du gör inte en sådan stor transaktion utan bra teamwork. Dessutom hade vi roligt när vi gjorde den. Jag är väldigt glad och ödmjuk inför att jag fick möjlighet att göra det här”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.