FI: ”Telekom farligare än IT-bubblan”

Göran Collerts varning om att telekombubblan kan orsaka en ny bankkris får stöd från Finansinspektionen. "Det här är en sektor med stora problem som det gäller att hålla koll på", säger Hans Bäckström, utredare på FI.

När telekombubblan spricker kan den komma att få förödande effekter för det finansiella banksystemet, och i värsta fall orsaka en ny bankkris. Det varnade Göran Collert, styrelseordförande i Föreningssparbanken, i en intervju med Ekonomi24. Nu får hans synpunkter stöd från Finansinspektionen.

”Göran Collert tar upp en högst väsentlig fråga. De potentiella systemeffekterna av en telekomkrasch skulle helt klart åstadkomma mycket större effekter på det finansiella systemet än IT-bubblan gjorde”, säger Hans Bäckström, utredare på Finansinspektionen med ansvar för bland annat analys av den finansiella stabiliteten.

”Exponeringen mot telekom handlar om stora belopp i en sektor som präglas av stora förändringar. Det finns all anledning att hålla koll på utvecklingen. Branschen troligen har några tuffa år framför sig även om konjunkturen återhämtar sig.”

På Finansinspektionen började man undersöka bankernas positioner gentemot telekomsektorn 1999, och den senaste uppföljningen gjordes i höstas. Enligt den står telekomsektorn för 1,5-2 procent av de svenska bankernas totala utlåning, vilket man bedömer är under genomsnittet jämfört med bankernas ställning i många andra länder i Europa.

”Generellt sett ökade det finansiella systemets exponering mot telekom under 2000, men den ökningen har avstannat under senaste året och siffrorna har legat förhållandevis still över hela Europa. Sammantaget med att man nu ser allt fler tecken på en konjunkturuppgång verkar den totala exponeringen vara hanterbar i nuläget”, säger Hans Bäckström.

Den springande punkten i Göran Collerts resonemang, att de svenska bankerna indirekt kan komma att drabbas med en slags dominoeffekt om de europeiska bankkollegerna får problem, är dock en risk värd att beakta.

”Det är oerhört svårt att bedöma hur spridningseffekten skulle kunna se ut och med vilken fart det skulle kunna gå är omöjligt att förutse. Men det faktum att bankerna blivit allt mer internationaliserade har gjort att systemet är mer sårbart. För 10-20 år sedan var banksystemet relativt isolerat – idag blir allas problem allas betydligt snabbare”, säger Hans Bäckström.

Och även om Finansinspektionen anser att de svenska bankerna är ”väl medvetna” om de risker som föreligger uppmanas de att följa utvecklingen noga.

”Det är viktigt att hålla koll på både den allmänna utvecklingen och huruvida den egna exponeringen mot telekom förändras, så att man har både en mental och praktisk beredskap om något skulle hända. Det här är sektorer som har stora problem och händer det något utanför landet som gör att förloppet går fort gäller det att vara väldigt flexibel.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.