FI: ”De flesta har förlorat pengar på kryptocertifikat”

Mer än hälften av de svenskar som handlat med kryptocertifikat de senaste sex åren har förlorat pengar - trots att marknaden stigit med 500% under samma tid, skriver Finansinspektionen.
FI: ”De flesta har förlorat pengar på kryptocertifikat” - GRAFFITI
Foto: TT

Hälften av de 200 000 svenskar som investerat i krypto via certifikat mellan 2018 och 2024, har sålt sitt innehav med förlust. Det visar en ny analys från Finansinspektionen.

Den underliggande marknaden har under samma period stigit med 500%.

“Vi ser att intresset att investera i kryptotillgångar tenderar att vara som störst när priserna redan börjat stiga kraftigt. Många köper helt enkelt in sig på mycket höga nivåer, vilket illustrerar svårigheten med att värdera dessa tillgångar”, säger Mathias Lien Oskarsson, analytiker på FI.

En annan faktor som påverkat avkastningen är höga avgifter. Enligt FI:s beräkningar har svenskarna betalat cirka 320 miljoner kronor i avgifter för att investera i kryptocertifikat.

Främst är det yngre personer som handlat , och åtta av tio var män. Medianinvesteraren handlade kryptocertifikat för cirka 9 800 kronor.

“Under de senaste två åren har inflödet av nya förstagångsköpare minskat och omsättningen i handeln har sjunkit. 60% av de som handlat har sålt av hela sitt innehav och inte investerat dem i kryptocertifikat igen”, säger Mathias Lien Oskarsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.