FI-chefen lämnar tvärt – hade Heimstaden-granskningen på sitt bord

Finansinspektionens dom över Heimstaden-affärerna väntas när som helst - då slutar chefen. Men redan nu kan Afv berätta att Pensionsmyndigheten slipper böter. Trots att inspektionen anser att investeringen aldrig borde ha gjorts.
FI-chefen lämnar tvärt – hade Heimstaden-granskningen på sitt bord - FINANSINSPEKTIONEN
Finansinspektionen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

I december fick Finansinspektionen:s generaldirektör Daniel Barr lämna rummet när Fi:s styrelse diskuterade eventuella sanktionsbeslut mot bland annat Pensionsmyndigheten där han tidigare var högste chef. Men trots ytterligare ett ordinarie styrelsemöte har inget beslut kommit. Och förra veckan slutade plötsligt Åsa Larson. Hon har varit chef för Försäkring hos FI, den avdelning som just granskar Pensionsmyndigheten, Alecta och Folksam för sina investeringar i Heimstaden Bostad.

Att hon efter nästan 15 år på FI slutar utan motivering och utan något nytt jobb att gå till, anses anmärkningsvärt enligt källor Afv talat med.

”Hon har sex månaders uppsägningstid och är i karantän under den tiden. Det innebär att hon inte längre deltar i FI:s ledningsgruppsarbete, eller deltar i arbete som rör tillsyns- eller policyfrågor”, skriver Vidar Lindgren, chef för pressavdelningen till Afv.

Investeringen borde aldrig ha gjorts

Sen oktober har det varit tyst från Finansinspektionen (FI). Då skedde den senaste brevväxlingen där Pensionsmyndigheten fick yttra sig kring FI:s preliminära bedömning av investeringen i Heimstaden Bostad på 2,7 miljarder kronor. Och den är en riktig näsbränna för tillsynsmyndigheten som numera har Pensionsmyndighetens forna chef Daniel Barr som generaldirektör.

FI riktar in sig på aktsamhetsprincipen som går hand i hand med god riskkontroll. Det betyder att Pensionsmyndigheten bara får göra en investering om risker kan identifieras, mätas, övervakas, hanteras, kontrolleras och rapporteras. Och det anser FI alltså inte att myndigheten har uppfyllt, och därför borde investeringen aldrig ha genomförts. Det går inte att dra någon annan slutsats av de dokument som Afv tagit del av.

Att investeringen i Heimstaden inte borde ha gjorts, är inspektionens inställning. Men inte på grund av utfallet – utan på grund av brister i själva beslutsprocessen.

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen.
Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Ifrågasätter kompetensen

FI:s resonemang kretsar bland annat runt det komplexa med investeringar i onoterade tillgångar jämfört med traditionella investeringar som aktier och räntor. Där finns det ständigt aktuella marknadsvärderingar och dessa värdepapper omgärdas sen länge av detaljerade regler för att skydda kunder och marknaden. Och här går det att utläsa ur FI-dokument att FI ifrågasätter om Pensionsmyndigheten har tillräcklig intern kompetens för att förvalta sådana alternativa investeringar.

Tillsynsmyndigheten pekar också på att det dessutom tillkommer ytterligare risker när man investerar ihop med andra. Även de riskerna ska identifieras och hanteras. FI har svårt att se att det har gjorts.

Bakgrunden till FI:s granskningen är att Pensionsmyndighetens under våren 2021 bestämmer sig för att göra sin första investering i ett onoterat bolag någonsin. Valet faller på Heimstaden Bostad och investeringen ska göras sida vid sida med Alecta och Folksam. Pensionsmyndigheten ansluter sig i samma veva också till ett redan befintligt aktieägaravtal som reglerar ägandet mellan samtliga parter.

Heimstaden Bostad grundades och kontrolleras av den norska miljardären Ivar Tollefsen. Och det verkar också vara en av de sakerna som är den springande punkten i FI:s kritik – kontrollen över investeringen.

En planerad miljard blev nästan tre

Totalt ska Pensionsmyndigheten under tre år investera en miljard kronor i Heimstaden är det sagt. Den första investeringen på 500 Mkr görs redan samma vår. Men investeringen utökas sen i rask takt och bara åtta månader senare har Pensionsmyndigheten investerat ytterligare 1,25 miljarder kronor. En siffra som snabbt utökas igen och i slutändan landar på totalt 2,7 miljarder.

Därmed blir den investering som initialt skulle ha varit en miljard kronor utspritt över tre år, nästan trefaldigad på bara 1,5 år. Det FI har svårt att se verkar vara att Pensionsmyndigheten har identifierat de risker som den ny aggressiva investeringsstrategin fört med sig.

Något Pensionsmyndigheten borde ha gjort och som skulle vittna om någon form av riskkontroll åtminstone. Det visar de dokument som Afv tagit del av. Det räcker nämligen inte att bara ta in konsulter och förstå sina risker vid ett enda tillfälle, inför en investering. Riskkontroll ska finnas med i varje förändring i en investering och de nya risker som en förändrad strategi för med sig måste identifieras löpande.

Knappt tre år efter första investeringen uppgår posten i Heimstaden till 3,2% av myndighetens traditionella tillgångsportfölj. Värdeminskningen i december 2023 summeras till närmare 400 Mkr, enligt FI:s brev till Pensionsmyndigheten.

Kan inte bötfällas

Pensionsmyndigheten slår ifrån sig FI:s kritik, visar dokumenten som Afv tagit del av. Och argumenterar för att det inte rör så mycket pengar. ”Den enskilda investeringen har hållits på låga nivåer…”, skriver Pensionsmyndigheten till FI.

Men det Pensionsmyndigheten inte skriver är att lagen och regelverket förvisso tillåter alternativa investeringar på låga nivåer, men det gäller bara om man har kontroll på risken, annars är den lagliga nivån noll.

Men oavsett vad FI landar i kan Pensionsmyndigheten inte få några böter, medger Pensionsmyndigheten. Men varför det är så kan varken Pensionsmyndigheten eller FI svara på.

“Då får man nog läsa förarbetena till lagen eller fråga lagstiftaren. Det har inte jag gjort”, svarar Vidar Lindgren när Afv frågar.

Få verktyg för FI

Finansinspektionen kan ändå ha synpunkter och ingripa om de anser att Pensionsmyndigheten inte följer regler som gäller för investeringar. Men verktygen är få. Den värsta reprimanden Pensionsmyndigheten kan få av FI är en anmärkning.

”I den aktuella undersökningen granskar Finansinspektionen att Pensionsmyndigheten har följt gällande bestämmelser om aktsamhet i samband med investeringarna i Heimstaden Bostad”, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.