Banker
FI: Bankerna lär göra det svårare att få bolån
Svenskarnas ekonomi har pressats under året till följd av breda prisökningar och stigande räntor. Det har gjort att både Handelsbanken och Nordea har skruvat upp sin kalkylräntor, som är den ränta ett hushåll ska kunna klara av för att bli beviljad ett bolån. I slutet av året höjde Handelsbanken från 6% till 6,5%, och där ligger nu även Nordeas kalkylränta. Ingen av storbankerna har flaggat för ytterligare höjningar.
“Vi följer kontinuerligt utvecklingen och gör justeringar av kalkylräntan när behov av det finns”, skriver Maria Lindblad som är pressansvarig på Handelsbanken.
Men inte alla storbanker har agerat på det nya läget. Senast SEB ändrade kalkylräntan var våren 2020, då den sänktes från 7% till 6%. Banken har inte annonserat någon ny höjning.
“Vi har inga sådana planer just nu men ser löpande över vår kreditprövningsprocess, bland annat med hänsyn till den makroekonomiska utvecklingen”, skriver Niklas Magnusson, presschef på SEB, i ett mejl till Affärsvärlden.
Konsumentverket reviderar kalkylerna
Däremot justerade SEB sin kvar-att-leva-på-kalkyl under hösten 2022, med anledning av det förhöjda prisläget. I år har Konsumentverket reviderat upp sina schabloner rejält för hur mycket pengar hushållen bör ha kvar efter räntor, amorteringar och driftskostnader. Förra året låg till exempel den månatliga matkalkylen för en person som är mellan 30–60 år på 2 860 kronor, medan siffran i år har ökat till 3 420 kronor.
Inte heller Swedbank flaggar för höjning av kalkylräntan, som i dagsläget utgår från bankens 5-åriga listprisränta plus 2%, och därmed ligger på 6,39%. Senast kalkylräntan ändrades var hösten 2022.
Bank | Kalkylränta |
SEB | 6% |
Swedbank | 6,39% |
Handelsbanken | 6,50% |
Nordea | 6,50% |
“Vi följer ränteläget löpande och gör bedömningar om det finns skäl att göra justeringar. Eventuella ändringar i vår kalkylränta är inget vi aviserar innan”, skriver Hannes Mård, pressansvarig på Swedbank.
FI: Bankerna kan behöva justera
Finansinspektionen har länge varnat för den stigande skuldkvoten och hushållens räntekänslighet och tror att bankerna kan komma att tänka om framöver.
“Vi ser att bankerna har höjt sin kalkylränta, och de kan komma att behöva göra ytterligare justeringar om räntan fortsätter stiga eller i andra delar om övriga kostnader fortsätter upp”, skriver Vidar Lindgren, pressekreterare på Finansinspektionen och fortsätter:
“Det är viktigt att bankerna har uppgifter om låntagarens levnads- och boendekostnader, alternativt använder robusta schabloner. Bankerna behöver helt enkelt ta höjd för att hushåll har marginal i sin ekonomi.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.