Femton intressanta fonder
TextTextAffärsvärlden har tagit fram 15 olika fonder, som du kan använda för att komponera din premiepensionsportfölj. Fonderna har delats in i tre grupper efter risk: låg, medel och hög risk. Observera att de tre grupperna inte ska ses som tre portföljförslag utan som en riskklassificering.
Innan du börjar komponera din portfölj bör du har tre saker klart för dig (summerade från Tio lektioner i pensionsskolan):
1. Hur din totala ekonomi ser ut.
Ju mindre beroende du är av premiepensionen, desto högre risk kan du ta. Alltför låg risk innebär dock med stor sannolikhet en låg pension. Välj inte samma fonder eller liknande fonder som du redan sparar i – detta gäller särskilt om fonderna är smala i sin inriktning.
2. Om du kommer att vara aktiv eller passiv.
Ju oftare du kommer att omvärdera dina fonder, desto smalare fonder kan du välja. Kommer du att se över dina fonder bara sällan, med låt säga med mer än fem års mellanrum, så är breda fonder med låga avgifter det du ska leta efter.
3. Om du är riskbenägen eller mer försiktig.
Premiepensionen ska inte hålla dig sömnlös om nätterna. Välj en risknivå som känns bra för dig.
Merparten av alla premiepensionsväljare tjänar sannolikt på att lägga basen (låt säga hälften) i breda globalfonder. Den som är försiktig och passiv kan komplettera med bland- och räntefonder.
Är du istället passiv, men inte särskilt rädd för svängningar på börsen, kan du förslagsvis välja fler globalfonder, blandfonder, Europafonder och breda branschfonder.
Är du intresserad av aktiemarknader och tror att du kommer att se över din premiepensionsportfölj minst en gång om året kan du komplettera med länder- och branschfonder.
Låt oss nedan kortfattat berätta varför vi valt att rikta din uppmärksamhet på just dessa fonder:
Folksam Penningmarknad är en kort svensk räntefond vars genomsnittliga löptid inte får överstiga ett år. Korta räntefonder är nästan lika säkra som att ha pengarna på bankboken. Vi väljer Folksams fond för att den är billigast. Avgifter slår extra hårt på räntefonder, eftersom avkastningen på de underliggande tillgångarna är ganska lika. Korta räntefonder kan användas för att parkera pengarna när aktiemarknaden är turbulent.
Lite mer avkastning kan långa räntefonder ge. Vi väljer ånyo det billigaste alternativet, AMF Pension Räntefond Sverige. Orosmomentet när det gäller räntefonder är att inflationen stiger och därmed långräntorna. Om räntan stiger medför det att priset på obligationerna sjunker och därmed värdet på fondandelarna.
Stigande räntor har gjort att europeiska räntefonder backat de två senaste åren. Vi vågar oss ändå på att plocka fram en europeisk räntefond, Seligson Euro Obligationsindexfond. Även den är billigast i sin klass. Fonden är noterad i euro, som väntas stiga i värde framöver. Det skulle i så fall ge en valutavinst.
Folksam Förvaltning placerar en tredjedel i vardera svenska aktier, utländska aktier och räntebärande. Det är en mix som har varit mycket populär under 1990-talet. Fonden lämpar sig i första hand för passiva sparare som vill ha låg risk. Då är avgifter extra viktiga och Folksams fond är billig.
Billigast i kategorin 1/3-fonder är emellertid AMF Pension Balans, som vi också tar med. AMF har emellertid något större andel svenska aktier (som AMF varit duktiga på under senare tid) än Folksam. Även om du hittar en bred fond som motsvarar dina krav på riskspridning, bör du välja flera förvaltare för att gardera dig för att inte just din förvaltare misslyckas.
I gruppen medelhög risk har vi tagit med Carnegies globalfond World Wide, som förvaltats framgångsrikt av Mikael Randel. Fonden innehåller bara mellan 25 och 30 aktier, vilken gör den lite mer riskabel än vanliga globalfonder. Fördelen med globalfonder är att de ofta ger bättre betalt för risken än smalare fonder.
Vi har tagit med ytterligare en globalfond, Nordbanken Tillväxtfond, även den lite speciell i inriktningen. Fonden investerar i internationella tillväxtbolag. Hittills har teamet, lett av Kim Hansson, varit duktiga att plocka fram vinnande tillväxtbolag.
Nordbanken tillhandahåller även den Europafond vi tagit med, Nordbanken Europa. Fonden är ensam om att få högsta betyg, fem stjärnor, i Fondindikatorn. Många bedömare tror att Europa kommer att utvecklas starkt framöver. En svag euro ger företagen exportvinster, samtidigt som de europeiska börsbolagen har mycket kvar att göra för att höja aktieägarvärdet. Inflödena på börserna, i takt med att sparandet viktas om från räntebärande till aktier och fonder (så som skett i Sverige), kommer troligen att dra upp aktiekurserna.
Även om den amerikanska börsen är högt värderad, är det fortfarande världens största aktiemarknad där det finns gott om framgångsrika tillväxtbolag. Vi tar med den billigaste fonden i denna kategori, SPP Indexfond USA, med en förvaltningsavgift på 0,2 procent. Fonden följer de 500 största bolagen i USA. Fördelen med indexfonder är att de alltid slår index. Anledningen är att fonden har hjälp av aktiernas utdelning, vilka inte ingår i index. Utdelningarna överstiger dessutom avgifterna i fonden.
Lannebo Vision är en nystartad global branschfond, som sköts av en välkänd förvaltare. Mikael Näslund förvaltade tidigare Robur Contura, som var 1990-talets bästa fond alla kategorier. Med en nystartad fond blir förmögenheten mer hanterlig. Branscherna är telekom, teknik, bioteknik, internet och media. Trots att vi kallar den för branschfond skiljer den sig inte så mycket från de två globalfonderna vi har rekommenderat.
I gruppen hög risk har vi tagit med ytterligare en av Lannebo Fonders nystartade fonder. En nordisk småbolagsfond, Lannebo Småbolag, som förvaltas av Peter Rönström. Han har tidigare förvaltat småbolag framgångsrikt på SEB. Småbolag, särskilt i den gamla ekonomin, är lågt värderade. Det har resulterat i en uppköpsvåg, som lär fortsätta om det inte blir en större kursrekyl på börserna.
En annan skicklig förvaltare, Henrik Rhenman, är anledningen till att vi har valt Carnegie Medical. Läkemedel och bioteknik har utvecklats mycket starkt på senare år och kan kanske snart komma in i en lugnare fas igen. Men på sikt talar de demografiska förändringarna och ökade välståndet i världen för att efterfrågan på läkemedel kommer att öka.
Tyskland är en riktig chansning. Det som talar för en fond som investerar i Tyskland är samma faktorer som talar för Europa i stort (se Nordbanken Europa). Mycket talar för att tyska företag kommer att omstruktureras kraftigt de närmaste åren. Schweiziska Pictet får hjälpa oss med förvaltningen. Fonden heter Pictet Germaval.
Fleming Emerging Markets är den fond som finns till hands för premiepensionen som utvecklats bäst av fonderna som investerar på nya marknader, såsom Asien, Latinamerika och Östeuropa. Somliga bedömare menar att Östeuropa kommer att utvecklas starkt i takt med att länderna förbereder sig för medlemskap i EU. Asien däremot drabbas hårt av det just nu höga oljepriset.
Sist men inte minst har vi tagit med en Japanfond, Fleming Japanese. Japan har inte rosat marknaden på 1990-talet även om 1999 var ett starkt år. Värderingarna är ändå knappast låga, men dålig lönsamhet i bolagen talar för stor potential till lyft när bolagen på allvar börjar ta itu med sina strukturproblem.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.