Fem miljoner till prisad svensk nano-startup
Med bas i Lund arbetar Cellevate med att ta fram ett alternativ till petriskålar som används inom läkemedelsutveckling.
Kärnan i verksamheten utgörs av en patenterad teknik för att tillverka nanofibrer i stor skala. Nanomaterialet har unika egenskaper som gör att det kan härma den mänskliga kroppens struktur för bindväv. Det gör odlingsprocessen mer lik mänskliga förhållanden, vilket i sin tur kan göra steget till djurförsök mer träffsäkert.
Nu tar Cellevate in 5 miljoner kronor i riskkapital för att kunna växa snabbare. Bakom investeringen står bland annat Tosselilla-profilen Tobias Ekman och Mats Leifland, tidigare vd för Medicon Villages. Kapitalet kommer att användas till att skala upp bolagets verksamheter främst inom sälj- och marknadsföring.
– Det är fantastiskt roligt att intresset varit så stort och att det finns så många som delar vår vision. Kapitalet kommer att hjälpa oss att accelerera, men det huvudsakliga syftet med rundan har varit att knyta till oss kompetens och erfarenhet. Vi är glada över att ha byggt ett starkt team av operativa och ägare, vilket gör att vi nu känner oss redo att ta bolaget till nästa nivå, säger Cellevates vd, Maximilian Ottosson.
I maj blev Cellevate det första bolaget att ta en plats på årets 33-lista, där Ny Teknik och Affärsvärlden listar Sveriges hetaste unga techbolag.
– Vi har haft som mål att ta oss in på listan sedan vi startade bolaget 2014, var Maximilian Ottossons kommentar efteråt.
I dagsläget har det unga nanobolaget knutit till sig ett 30-tal kunder i 15 länder. Kunderna utgörs främst av sjukhus och universitet, men på listan finns också andra bolag.
Vad ligger i fokus framåt för bolaget?
– Fokus är och förblir att skala upp vår marknadsföring och vår försäljning. Vi har även hittat nya delar av marknaden där användandet av våra produkter medför spännande fördelar, säger Maximilian Ottosson.
Kapitalinjektionen på 5 miljoner kronor är den tredje i bolaget. Tidigare har Cellevate tagit in 2,2 miljoner kronor i två rundor under 2016.
Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag
n 33-listans första elva år kan sammanfattas på följande vis: Totalt 231 bolag. Haussade börsnoteringar. Flera spektakulära uppköp.
n Genom åren har 33-listan lyckats pricka in några riktiga framgångssagor. Tobii (med på listan 2008), Midsummer (2008–2010) och Spotify (2009–2011) är exempel på bolag som var små när de kvalade in på listan, och som sedan har nått stora internationella framgångar. När Spotify listades på New York-börsen i våras nåde teknikbolaget snabbt en högre värdering än både Ericsson och H&M. Förutom Spotify har 32 andra bolag också vandrat från 33-listan in på börsen.
n Sök på ”33-listan” för att nominera ditt bidrag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.