Fem flaggor i CLS företrädesemission

Medicinteknikbolaget Clinical Laserthermia Systems genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 59 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fem flaggor.
Fem flaggor i CLS företrädesemission - CLS
Clinical Laserthermia Systems styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i juni 2023. Till vänster ordföranden Hans von Celsing. Källa: CLS

Clinical Laserthermia Systems (CLS) har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra medicinteknikbolaget 58,9 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 9,3 Mkr eller 15,8% av emissionsbeloppet.

Kapitalanskaffningens motiv är att stärka balansräkningen och finansiera rörelsen samt fortsätta bolagets marknadsetablering.

CLS erbjuder en digital arbetsstation och sterila patientkit för minimalinvasiv behandling av solida cancertumörer.

Emissionsguiden hissar fem flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

CLS ser ut att vara i behov av ett kapitaltillskott inom några månader. För att klara likviditeten har bolaget tagit upp ett brygglån om 12,5 Mkr från externa investerare, som även lämnat garantiåtaganden.

CLS styrelseordförande Hans von Celsing kommenterar:

“För att säkerställa det kortsiktiga kapitalbehovet med marginal har bolaget beslutat att ta upp ett kortsiktigt brygglån från garantigivarna. Detta är vanligt vid företrädesemissioner men innebär inte att bolaget är i trängt läge.”

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 6,25 kr per unit, motsvarande 6,25 kr per aktie. Det innebär en rabatt på 41,1% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Varje unit innehåller en aktie och en teckningsoption av serie TO 7 B.

“I dagens marknadsläge är denna TERP-rabatt marknadsmässig. För många noterade bolag utan positivt kassaflöde, inte minst inom life science-sektorn har TERP-rabatterna varit betydligt högre, upp till 60-70%, under den senaste tiden och görs i vissa fall till kvotvärdet”, enligt von Celsing.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

CLS har inte säkrat några teckningsåtaganden eller mottagit avsikter om att teckna. Bolaget skriver att information om eventuella teckningsförbindelser kommer att framgå av prospektet. Afv hissar en flagga eftersom det inte finns några indikationer på huruvida nyckelpersoner planerar att delta i emissionen.

Hans von Celsing uppger att nyckelpersoner kommer att teckna i emissionen men att de ännu inte har bestämt för vilka belopp.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

CLS betalar motsvarande 15,8% i emissionskostnader givet att samtliga garanter väljer kontant ersättning.

“Emissionskostnaden är hög i ett historiskt perspektiv men marknadsmässig jämfört med bolag liknande CLS som rest kapital nyligen. Det är drivet av garantikostnaderna”, säger von Celsing.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

CLS har mottagit garantiåtaganden på 38 Mkr (64,5% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.

Hans von Celsing kommenterar:

“Det är ett bra upplägg givet att bolaget ännu inte är kassaflödespositivt. Bolaget har valt att göra en garanterad emission istället for en så kallad ’naken emission’ utan något säkerställande. Därmed räknar bolaget till 100% med att få in minst 38 mkr som nödvändigt kapital för de kommande månaderna.”

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.