Emissionsguiden
Fem flaggor i Alzinovas företrädesemission

Alzinova har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 35,7 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 6 Mkr vilket motsvarar 16,8% av emissionsbeloppet, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.
Kapitalet ska användas till att skala upp tillverkningsprocessen (47%), rörelsekapital (44%) samt till regulatoriska kostnader (9%).
Emissionsguiden hissar fem flaggor för emissionen.
Bristfällig information
Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.
Informationen är skral gällande teckningsåtagandet som lämnats av en befintlig aktieägare om 5,9 Mkr. Summan motsvarar 16,4% av emissionen och matchar huvudägaren Maida Vale Capitals nuvarande ägarandel. Sannolikt kommer åtagandet från huvudägaren. Vi har i sådana fall svårt att förstå varför Alzinova valt att inte skriva ut namnet på denne.
Alzinovas CFO Erik Kullgren meddelar i en kommentar till Afv att det i informationsdokumentet som publiceras omkring den 16 april tydligt kommer framgå vilka åtaganden som lämnats.
“Investerare på marknaden kommer således få denna information före något investeringsbeslut begås, alltså före teckningsperioden”, uppger Kullgren.
Vidare noterar vi att Alzinova fick gå ut med en rättelse på sitt ursprungliga pressmeddelande om emissionsvillkoren. Först stod det att garantiåtagarna utgjordes av befintliga aktieägare och externa investerare. Senare framkom att garantiåtagarna endast består av externa investerare. Det är onödigt slarv.
Dåligt garantiupplägg
Så kallad bottom-up-garanti är oftast en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.
Alzinova har mottagit garantiåtaganden på 24,5 Mkr (68,6% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga. Till garanterna utgår en ersättning på garanterat belopp om 12% kontant eller 15% i aktier. Det är inte särskilt högt, relativt sett.
Erik Kullgren kommenterar:
“Generellt så är det en tuff marknad att resa kapital på, speciellt för forskningsbolag med negativa kassaflöden. Att i detta klimat resa kapital utan bottengarantier är väldigt tufft.”
Aktien handlas till/under teckningskurs
Om teckningskursen inte ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Om aktien därtill handlas ned visar det på ett stort misstroende.
Sedan Alzinova presenterade emissionsvillkoren har aktien handlats i som lägst 1,946 kr, att jämföra med teckningskursen 2 kr per aktie. I skrivande står aktien i 1,956 kr.
Kapitalbehov i trängt läge
Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.
Alzinova ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid.
Hög emissionskostnad
Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.
Alzinova räknar med att emissionen kostar som mest 6 Mkr. Det motsvarar 16,8% av emissionsbeloppet och är högt nog för att en flagga ska hissas.
Som nämnt kommer bolaget publicera ett informationsdokument omkring den 16 april. Om något nytt framkommer i det med bäring på våra flaggor återkommer vi med en ny artikel då. I annat fall kommer nästa artikel i samband med utfallet.
Läs även:
Emissionsguiden inleder bevakning av Alzinovas företrädesemission
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.