Fem analytiker plockar sina branschfavoriter

Har de senaste månadernas börsras inneburit revansch för de etablerade jättarna? Vad ska man leta efter när man går på fyndjakt i IT-sektorn? Och hur kommer bioteknikbranschen, som just nu attraherar stora mängder kapital världen över, att utvecklas det närmaste året? Det var några av de frågor som ramade in diskussionen om vinnar- och förlorarbranscher på Börsdagen.

Fem branschexperter hade bjudits in för att ge såväl lägesrapporter som redovisa sina personliga favoriter i de branscher vi talar om just nu. Först ut, inklämd mellan Ericsson-rapporten i fredags och inför Nokia-rapporten på tisdag denna vecka, var Lars Söderfjell, telekomanalytiker på Handelsbanken. Han avfärdade bestämt att telekom är en bransch i kris och hävdade att både Nokia och Ericsson går en ljus framtid till mötes; Nokia tack vare mobiltelefonerna, Ericsson tack vare mobilsystemen. Just mobilsystemen kan växa så snabbt att det inte finns någon anledning att varna för branschen som helhet, menade han.

Odd Bohlin, Hagströmer & Qviberg om IT-sektorn. ”Nasdaq är fortfarande allsmäktigt när det gäller att styra utvecklingen och det finns en viss risk att de senaste tidens vinstvarningar är en effekt av en allt svagare amerikansk ekonomi. Men IT-sektorn är definitivt inte död även om vissa företag är det, raset har bara allt tydligare delat in branschen i över- och undervärderade bolag. Stora konsultbolag som Tieto Enator, WM-Data och Cap Gemini är fundamentalt övervärderade och kan inte leverera tillväxt som motsvarar den värdering de har idag. Detta trots att de redan har tappat 50-60 procent från sina toppnivåer. Däremot är många produktbolag undervärderade, t ex Readsoft och Frango.”

Torbjörn Thufvesson, Carnegie om skogsindustrin. ”Det finns en missuppfattning att skogsbolagen är tråkiga investeringar, att de inte är lönsamma och att det är hög risk i att spekulera i skog. Det är fel; istället finns det chans till goda vinster och hög direktavkastning i branschen – som dessutom är lågt värderad. Skogsindustrin växer fortfarande snabbare än BNP globalt sett och genom de fusioner och uppköp som präglat de senaste åren finns det idag en bra struktur och bra förutsättningar för fortsatt lönsamhet i branschen. Även om det blir en recession i USA och avmattning i Europa kommer de nordiska och svenska skogsbolagen att kunna hålla emot bra. Länge stirrade man sig blind på massapriset men faktum är att även om det går ner kompenseras det genom att t ex tidningspapper blir dyrare. SCA är en trygg favorit. På längre sikt går cykliska skogsaktier bäst och då är Stora Enso klara vinnare.”

Fredrik Grevelius, Carnegie om bygg- och fastigheter. ”Branschen kan delas i tre segment som ser väldigt olika ut, gemensamt för dem är att de är relativt oberoende av resten av börsen. Byggdelen av branschen har hög risk men hög uppsida, där är Skanska lågt värderat liksom NCC och Peab. För de kommersiella fastighetsbolagen, t ex Drott och Hufvudstaden, har den stora omvärderingen på marknaden redan skett men det finns å andra sidan liten risk för kursfall. Vad gäller bostadsfastigheter som t ex Wallenstam är de lågt värderade och har lägst risk i sektorn. Tror man på ett närmande mot marknadshyror är de oerhört köpvärda.”

Stefan Wikholm, Aros Maizels om läkemedel. ”Läkemedelssektorn är väldigt högt värderad och kan ge lite svindel, vilket till stor del beror på att investerare tagit sin tillflykt till läkemedelsbolagen när många andra branscher varit skakiga. Där gäller nu tre tumregler – var försiktig, var selektiv och gå på de lägst värderade. Astra Zeneca har ett mycket spännande år framför sig, 2001 blir bland annat det stora lanseringsåret för Nexium. Det är visserligen högre risk i Astra än övriga bolag i branschen men i gengäld är det en underdog-aktör som vi anser handlas med 25-30 procents rabatt medan t ex Pharmacia handlas med 10 procents premium.”

Stefan Wikholm, Aros Maizels om bioteknik. ”Här har utvecklingen varit mer av berg- och-dal-bana det sista året. Bland bolagen som utgör branschen är det vinna eller försvinna som gäller och felaktiga investeringar kan straffa sig i form av mycket hårda kursfall. Den som vill investera måste diversifiera risken och se till att ha minst tre olika bolag i sin bioteknik-korg. Ett recept på att blanda säkert men ändå med hög risk är att välja Perbio Science, Artimplant och Tripep. Den senare är ett spännande val; de utvecklar läkemedel för att behandla AIDS och slår det ut väl kan det bli stor succé. Däremot skulle jag vara försiktig med Oxygene. Så även med Biacore som ju var en av förra årets stora vinnare. Jag tror fortfarande på bolaget, men kursen kom upp på en lite hög nivå och jag kan inte se någon riktig uppsida i aktien just nu.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.