Feltajmade Ericssonanalytiker

De svenska telekomanalytikernas köprekommendationer under hösten i Ericsson har inte slagit ut som väntat. I takt med att analytikerna uppmanat sina kunder att köpa aktien har värdet på den mer än halverats. ”Vi kan bli bättre i kåren”, säger Peter Malmqvist, aktiestrateg på Aragon.

Nästan alla svenska mäklarfirmor hade rekommendationen köp inför Ericssons niomånadersrapport i oktober. Rapporten och framför allt företagets nya prognos låg inte i linje med förväntningarna vilket ledde till att kursen sjönk.

Analytikernas köprekommendationer av Ericssonaktien har legat kvar under fjärde kvartalet. Den senaste rapporten var inte heller i linje med förväntningarna och när den blev offentlig utlöstes en säljfrossa. Först nu när det blivit uppenbart vilka stora problem Ericsson brottas med har sju av världens ledande banker och mäklarfirmor valt att omgående sänka sina rekommendationer för Ericssonaktien.

Ytterligare en handful behåller sina tidigare rekommendationer, men sänker sina riktkurser. De svenska analytikerna är dock något mer försonliga.

Frågan är i vilken utsträckning som det går att lita på analytikernas rekommendationer. Peter Malmqvist är självkritisk å analytikerkårens vägnar.

”Generellt kanske analytikerna har lyssnat på bolagens egna utsagor, i stället för att kritiskt försöka granska det som bolagen säger om framtiden. Vi måste fråga oss hur vi kan hamna så här snett. Vad gäller Ericsson så är det svårt att hitta en förklaring till att vi analytiker hamnat så snett”, säger han.

Han tycker det inte är vidare intressant att se i vilken utsträckning analytikerna haft en köp- eller säljrekommendation på en aktie. Desto viktigare är vilken vinstprognos man haft och om den infriats eller inte.

”Gällande vinstprognoserna så är det där som vår heder står på spel, det gäller att hamna rätt och vi har över lag gjort otroliga missar. Beträffande prognoserna på Ericssons mobiltelefoner så har en global analytikerkår gjort stora missar”, säger han.

Gunnar Ek, ansvarig för Aktiespararnas bolagsbevakning, påpekar att en överväldigande majoritet har köprekommendationer på aktier överlag.

”Köprekommendationer genererar kurtage för mäklarfirmorna, analytikerna är därför nästan tvingade att ha köprekommendationer. Säljrekommendationerna är inte så vanliga eftersom de inte genererar några affärer”, påpekar Gunnar Ek.

En ytterligare orsak till att det är så vanligt med köprekommendationer är att det kan vara svårt för en analytiker att försvara en säljrekommendation om aktien sedan skjuter i höjden.

”Kunderna reagerar negativt. Har en person sålt en aktie så har man sålt, har man däremot kvar en aktie som sedan sjunker kan analytikern alltid hävda att han räknar med att kursen kommer att vända uppåt. På så sätt så räddar sig analytikern”, säger Gunnar Ek.

Går det att lita på analytikernas råd? ”De flesta analytiker är kunniga och insatta, de gör så gott de kan. Marknaden är dock svårbedömd. Som placerare ska man inte köpa en aktie bara för att en analytiker säger det, det gäller att göra en egen bedömning. En analytikers analys är ett inlägg bland många andra, ingen kan säga hur det blir.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase