Fel väljare har vip-status
När kapitalförvaltarna inte vill låna ut mer till fallerade välfärdsstater får de genast elaka tillmälen. Då försöker politikerna skylla på marknaden, som ska straffas med regleringar. Så länge finansministrarna kunde skumma av spekulationsbubblan, så länge marknaden bekymmersfritt finansierade de statliga underskotten, var allting däremot toppen.
Inför valet i september tycks inställningen vara att grekerna har gjort bort sig men att Sverige är bäst i klassen. Anders Borg och Thomas Östros är lika självgoda, om än med olika betoning.
Detta är en livslögn som skulle ha imponerat på både Ibsen och Strindberg. Sverige delar i högsta grad det europeiska dilemmat, med skyhög arbetslöshet, svag tillväxt, åldrande befolkning och ständigt ökande aptit på fri välfärd.
Sveriges Kommuner och Landsting har förutspått en nära framtid där kommunalskatten måste höjas med 13 kronor, om trenderna håller i sig. För så kallade höginkomsttagare, i princip alla med lång utbildning i kombination med långa arbetsdagar, skulle vi då vara tillbaka i den solidariska epoken med 80-90 procents reell marginalskatt.
Finns det någon mer än Lars Ohly som tror att det vore effektivt och rättvist?
Ekonomi är läran om hur man hanterar begränsade resurser. Politik är läran om resursernas fördelning. Demokrati är metoden att göra det i öppna former, med fokus på majoriteten.
Om du tillhör en välorganiserad eller röststark grupp får du automatiskt vip-status. Inför den 19 september gäller detta framför allt pensionärer, arbetande medelklass och arbetslösa. Här tar man för givet att skola, vård och omsorg ska fungera – gratis – samtidigt som bidragstak höjs och skatter sänks.
Tillåt mig att föreslå ett annat vip-begrepp. Fem kategorier som verkligen förtjänar samhällets massiva stöd, snarare än den medelklass som håller på att äta sig själv ur boet.
1 Multisjuka åldringar måste få den särbehandling som folkhälsominister Maria Larsson har föreslagit. Ge dem en personlig guide i vårdapparaten och garanterad lyxbehandling – hellre än att sänka skatten för ett gapande pensionärskollektiv med 1,2 miljoner kronor i genomsnittlig förmögenhet.
2 Den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar, särskilt flickor i tonåren, sätter nya rekord. Enligt en forskningsgenomgång finns ett samband mellan sämre resultat i skolan och detta tysta lidande. I en del kommuner går det 5 000 skolbarn på varje kurator. Lösningen är en historisk uppryckning genom att återförstatliga skolan.
3 Som Aftonbladet har visat i en skrämmande artikelserie är skyddet för misshandlade kvinnor rena skämtet. Fallet Kim Hedberg i Hagsätra säger allt. Efter ett liv i skräck för ex-mannen blev hon överfallen med en hink brinnande bensin, och dog inför dotterns ögon. Stödet till kvinnor som lever under hot måste förstärkas.
4 Konstnären Lars Vilks håller på att bli Sveriges Salman Rushdie, och journalisten Dawit Isaak håller på att bli 2000-talets Raoul Wallenberg. Det är två skandaler som förebådar en dyster framtid, om inte rättsstaten agerar kraftfullt. Vilks yttrandefrihet måste skyddas med alla medel, sedan kan kultursidorna sköta debatten om hans “konst”, ty det är en annan fråga.
5 Den svenska ungdomsarbetslösheten är 28 procent, klart högre än i jämförbara länder. Politiken har hittills stått handfallen inför detta fenomen, som kräver både avregleringar och offentliga insatser. Men gör något nu då!
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.