Fejkad nyhet fick Twitter att rusa
I själva verket rör det sig om en kopia av Bloombergs sajt, men som i stället lagts upp på bloomberg.market i stället för bloomberg.com. Den falska sajten ska enligt en sökning hos domänregistratorn ICANN ha registrerats så sent som den 10 juli.
Bloomberg har bekräftat att det rör sig om en fejkad nyhet. Även Twitter har gått ut och kommunicerat att något bud inte mottagits.
Den fejkade nyheten fick Twitter att rusa 8,5 procent men kursen föll snabbt tillbaka när bluffen genomskådades. Twitter handlas nu drygt 3 procent högre för dagen, vilket dock är i linje med kursen före den falska nyheten.
Den sofistikerade bluffen är bara en i raden som drabbat börsbolag de senaste åren. För bara några månader sedan skickades ett pressmeddelande ut om att kosmetikabolaget Avon Products var på väg att bli uppköpt, något som snabbt visade sig vara falskt.
För svensk del är kanske det mest uppmärksammade fallet ett fejkat bud på Fingerprint Cards hösten 2013. En okänd person lyckades då få igenom ett påhittat pressmeddelande om att Samsung lagt ett bud på biometribolaget, något som ledde fram till handelsstopp följt av en dementi och makulerade orders.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.