Federal Reserve
Fed-chef: Räntan kan höjas vid varje möte
Federal Reserve kan agera och höja räntorna vid varje möte under 2016, inklusive de som inte följs av en presskonferens med ordförande Janet Yellen.
Det uppgav John Williams, ordförande för Fedral Reserve Bank of San Francisco, på fredagen enligt Dow Jones Newswires.
Williams räknar med att centralbankens penningpolitik kommer bidra till att pressa ned arbetslösheten från dagens 5,0 procent till cirka 4,5 procent i slutet av 2016. Inflationen bedöms vara envist låg, delvis genom sjunkande energipriser och en stark dollar, men bör stiga mot inflationsmålet på två procent till 2017.
Jeffrey Lacker, ordförande för Federal Reserve Bank of Richmond, uppgav på fredagen att det är för tidigt att säga om centralbanken bör höja styrräntan igen i januari. Det framgår av Dow Jones Newswires.
Han håller med ordförande Janet Yellen att varje möte ska ta ställning till hur man ska agera med penningpolitiken och att man kan höja räntorna igen om det är motiverat. Tidpunkterna för när räntan kommer att höjas ska bero på den inkommande statistiken och på ekonomins skick.
Federal Reserves beslut att höja räntan ska ses i ljuset av att ekonomin utvecklas väl.
“Jag tycker att det är ett styrketecken för USA:s ekonomi” och “en fundamentalt positiv reflektion av hur långt vi kommit sedan recessionen”, sade Lacker.
Jerome Powell, medlem i Federal Reserve, uppgav på fredagen att han hoppas folk ser centralbankens styrräntehöjning “som ett tecken på att Fed har förtroende för ekonomin”. Det framgick av en radiointervju med Marketplace, enligt Dow Jones Newswires.
Han sade även att det inte är omöjligt att styrräntorna vänder ned till nära nollnivåer igen om den ekonomiska situationen skulle förvärras. Centralbanken vill dock att det här blir en lång, utdragen återhämtning som fortsätter under ett betydande antal år, enligt Fed-företrädaren.
Höjningen med 0,25 procentenheter bedöms inte ge någon större påverkan och det kommer att ta tid innan effekterna av högre upplåningskostnader känns i ekonomin. Hamnar man efter med penningpolitiken kan det dock orsaka en lågkonjunktur, enligt Powell.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.