Fastpartner erhåller Investment Grade-rating: ”Får tillgång till en nästan obegränsad kapitalmarknad”

Fastighetsbolaget Fastpartner emitterar D-aktier för en halv miljard kronor och höjer sitt kreditbetyg hos Moody's till investment grade-rating. Vad emissionen kommer att innebära för bolagets preferensaktier vill VD Sven-Olof Johansson inte uttala sig om i dagsläget.
Sven-Olof Johansson.
Sven-Olof Johansson.

Under måndagskvällen meddelade Fastpartner att bolaget har erhållit kreditbetyget investment grade-rating av Moody´s efter offentliggörandet att bolaget emitterar D-aktier för en halv miljard kronor. Kraven för att nå ratingen är tuffa och det är inte helt lätt att uppnå nivån ens för de etablerade fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen.

”Att nå investment grade vilket är få förunnat. Då måste man ha en bra balansräkning”, säger Sven-Olof Johansson, VD och storägare i Fastpartner, till Affärsvärlden.

Hur mycket kommer det att göra för företagets finansieringskostnader bedömer du?

”Det handlar om 35-40 baspunkter, men det kommer att ske successivt. Men att nå investment grade innebär att man får tillgång till en helt annan kapitalmarknad. Euromarknaden är fullständigt enorm. Det är nästan obegränsat med kapital där som det ser ut nu.”

Vad betyder emitteringen för bolagets preferensaktier? Kommer de att lösas in?

”Det kan jag inte svar på i nuläget. Det kommer ett beslut under året, men jag kan inte säga vilket det blir.”

Sagax och SBB har nyligen löst in pref-aktier och istället emitterat D-aktier. Kan man prata om en trend bland fastighetsbolagen?

”Jag kan förstå att man gör det för att nå en högre kreditvärdighet. För preferensaktier räknas bara halva kapitalvärdet, så det finns en rationalitet i det.”

Kan man tolka det som att kreditbetyget är extra viktigt nu när många bedömer att räntorna kan vara på väg upp igen?

”Ja, vi har gjord en bedömningen”, avslutar Sven-Olof Johansson.

Emissionen var helt garanterad av huvudägaren Compactor Fastigheter.

Fotnot: D-aktier belastar inte skuldsidan i balansräkningen såsom en företagsobligation, vilket till 100% hamnar på skuldsidan. Preferensaktier räknas hälften som skuld och hälften som eget kapital.   

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group