Fastighetsveckan som gått – SBB spänner musklerna

SBB vill mer än dubbla värdet på sitt fastighetsbestånd inom loppet av fem år. Ikea har köpt en pampig fastighet i centrala London och Castellum vill få landets företagsledare att prova distansarbete från en etta med kokvrå.
Fastighetsaktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
SBB:s Ilija Batljan
SBB:s VD Ilija Batljan.

SBB skruvar upp målen och inför månadsvis utdelning till aktieägarna

Under torsdagskvällen kommunicerade SBB att bolaget har som mål att nå ett fastighetsbestånd värt 300 miljarder till 2026. Vid halvårsskiftet 2021 uppgick SBB:s fastighetsbestånd till 116 miljarder kronor.

Vidare meddelade SBB att styrelsen har som ambition att till årsstämman 2022 föreslå månadsvis utdelning.

David Mindus ordförande i Nyfosas valberedning

Under torsdagen utsåg Nyfosa sin valberedning inför årsstämman som kommer att hållas i april 2022. Branschkollegan David Mindus, som är Sagax VD och grundare, blev valberedningens ordförande. Sagax har ökat sitt ägande i Nyfosa under året och kontrollerar i dag 12,8% av aktierna.

Ikea köper fastighet i centrala London

Ikea
Foto: Jessica Gow / TT

Fastighetsvärlden rapporterade under torsdagen att Ikea ska ha köpt en fastighet vid Oxford Circus i centrala London för 4,5 miljarder kronor. Enligt tidningen marknadsfördes fastigheten i försäljningsprocessen som ”den ojämförligt bästa platsen i världen för shopping”. Den svenska möbeljätten satsar stort på att öppna butiker i centrala lägen. Till sommaren 2022 kommer Ikea bland annat att öppna ett cityvaruhus i Gallerian i Stockholm.

Handelsbanken varnar för risker inom fastighetssektorn

Handelsbanken släppte en genomgång av fastighetssektorn. I den skrev banken att de senaste månadernas starka kursuppgång för fastighetsaktier har lett till höga substanspremier och p/e-tal som inte återspeglar riskerna särskilt väl.

Vidare konstaterade Handelsbanken att högre marknadsräntor än förväntat, störningar på kapitalmarknaden, minskad efterfrågan, högre kostnader i spåren av ökade insatskostnader samt kostnader för modernisering och anpassning av fastigheterna ur en hållbarhets- och klimataspekt kan komma att påverka sektorn negativt.

”Det är svårt att kvantifiera analysen just nu, bland annat för att vi inte vet hur kapitalmarknaden kommer reagera framöver när vi närmar oss FED:s nedtrappning. När man handlat upp aktierna och sektorn går på en avstannad ränterörelse som det varit ett tag hamnar de andra riskerna lite i skymundan, exempelvis att kontoren kanske inte får någon hyrestillväxt. Det är en ganska stor del av bulken i tillgångsmassan”, sa Handelsbankens analytiker Johan Edberg till tidningen Fastighetssverige i samband med att analysen släpptes.

Erik Thedéen. Foto: Tobias Ohls

Erik Thedéen vill se höjt pris på koldioxidutsläpp – fastighetssektorn kan drabbas hårt

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen pratade om klimatmålen på Di:s konferens Uppstart Sverige under onsdagen. Han menade det finns en risk i att ha för höga förväntningar på gröna investeringar eller företags klimatarbete. Istället måste priset på koldioxidutsläpp höjas kraftigt för att möta klimatmålen.

”Hade vi i dag haft rätt prissättning på koldioxid hade det stått minussiffror i SSAB:s redovisning. Det gör det inte”, sa Erik Thedéen under konferensen.

Enligt siffror från Boverket stod bygg- och fastighetssektorn för 21% av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Castellum utmanar företagsledare: ”Testa arbeta hemifrån i en etta med kokvrå”

I tisdags släppte Castellum ett pressmeddelande om att de hyr ut Sveriges minsta kontor för att uppmärksamma unga hemmajobbares situation.

Castellum startade initiativet “Jobba hos Jonathan” för att belysa att förutsättningarna för distansarbete skiljer sig åt mellan olika generationer. Unga storstadsbor bor i genomsnitt på 33 kvadratmeter medan den så kallade boomer-generationen ofta har tillgång till avskilt arbetsrum i bostaden, skrev Castellum i pressmeddelandet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market