Svensk fastighetsskatt bland Europas lägsta

Fastighetsskatten är en het potatis i Sverige men beskattningen är relativt låg i ett internationellt perspektiv, i synnerhet den löpande delen som idag utgörs av fastighetsavgiften.
Rött småhus med vita knutar
Foto: Henrik Holmberg / TT

De senaste åren har kantats av brandkårsutryckningar från Finansinspektionen med tuffare krav på amorteringar samt varningar från Riksbanken om att allt inte står rätt till på svensk bostadsmarknad.

Jämförelser kan vara svåra då skatten ofta är en blandning av löpande beskattning, reavinstbeskattning och transaktionsbeskattning som stämpelskatt. Flera länder har till exempel ingen reavinstskatt på bostäder. Som andel av BNP ligger dock Sverige ganska lågt i EU vilket syns i diagrammet nedan.

Att Sverige slopat förmögenhetsskatt har också bidragit till att nivån sänkts. Norge har exempelvis ingen fastighetsskatt på bostäder men i stället en förmögenhetsskatt på 1,1%. Norges förmögenhetsskatt omfattar även bostäder men tas bara upp till 25% av marknadsvärdet.

Finland liknar Sverige med en fastighetsskatt och ränteavdrag. Dessa är dock under avveckling och kommer om några år vara helt borta.

Danmark står mitt i en reform som egentligen skulle träda i kraft i år. Den har dock skjutits upp till 2024 på grund av IT-problem. Danmark har haft frysta taxeringsvärden i nästan 20 år. Den nuvarande beskattningen är progressiv med en skatt på 1% på billigare bostäder och 3% på villor över 3 miljoner danska kronor.

Marknadsvärden ska återinföras och en skattesats på 0,55% gälla. På småhus med ett skattemässigt värde över 6 miljoner danska kronor blir den 1,5% men de utgör bara omkring 1% av alla småhus. Omkring 66% av alla danskar spås få sänkt fastighetsskatt och ingen ska behöva betala in mer än de gör idag. Det som inte betalas idag kan skjutas upp tills fastigheten säljs.

I Sverige pekar bland andra Peter Englund på Danmark som ett intressant exempel för inspiration för en reformering av den svenska beskattningen. l

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET