Fastighetsmäklaren: Det går trögt på marknaden

Mitt i den kraftiga haussen kring skenande bostadspriser i Stockholm vittnar en fastighetsmäklare om en tröghet i marknaden. ”Jag och mina kollegor har märkt att många är försiktiga”, säger en fastighetsmäklare som arbetar med mer exklusiva objekt i Stockholm.

Rapporterna kring prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden har varit entydiga det senaste året – det är säljarens marknad.

– Efter Lehman-kraschen hade vi en orosrabatt, som vi kallar det. Nu är det i stället ett optimistpåslag, säger Erik Olsson, ägare till fastighetsbyrån med samma namn, till Affärsvärlden.

I veckan pratade Affärsvärlden med en annan fastighetsmäklare som arbetar med framförallt exklusiva objekt i Stockholms innerstad. Han berättade att han märkt en total omsvängning i marknaden de senaste två till tre veckorna.

– Det är magert med folk på visningarna och många är försiktiga. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på det parlamentariska läget, säger mannen, som inte vill skylta med namn.

Han är förvånad. September brukar generellt sett vara en mycket bra månad för fastighetsmäklarna, med hög aktivitet på bostadsmarknaden. Säljarna är också förvånade och undrar varför objekten inte blir sålda.

På fastighetsmäklarbyrån Erik Olsson delar medarbetarna inte alls den marknadsbilden. Byråns ägare Erik Olsson räknar däremot med ett litet bakslag i prisbilden på cirka 5 procent det närmaste året.

– Med den nya regeringen kommer svenskarna inte få mer pengar i plånboken framöver. Det lär inte bli så mycket mindre heller, men kanske ett amorteringskrav dyker upp, säger Erik Olsson och fortsätter:

– Den mäklare som säljer lite mer exklusiva objekt än vi gör kanske redan har fått känna på den nedgång som vi tror kommer. 

Enligt Mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter ökat med 12 procent i Stockholms city mellan augusti 2013 till och med augusti 2014. I riket har priserna under samma period ökat med 9,1 procent. Villapriserna har samtidigt ökat med 4,9 procent i Storstockholm och med 4 procent i riket som helhet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group