Fastighetsexperten: Största risken efter Trumps vinst

Donald Trumps valvinst har fått börsen att jubla.
Men det kan finnas anledningar till oro – kring en sjunkande inflation som nu kan vända rakt upp. Och högre räntor som följd.
"En redan långsam återhämtning kan bli något långsammare", säger chefsekonomen Richard Barkham på bolaget CBRE Group, som har 95% av företagen på Fortune 100-listan som klienter.
Men fastighetsexperten ser också investeringsmöjligheter i en turbulent marknad.
Fastighetsexperten: Största risken efter Trumps vinst - Kopia av Dubbel
Richard Barkham, chefseknom på CBRE Group.

Richard Barkham är britt, men bor i Dallas.

I am an observer of The American Life“, säger han med ett leende.

Onsdag morgon vaknade han upp i Stockholm till nyheten om en ny president i USA.

“När Trump först valdes 2016 skrev vi mycket om att USA förändrade riktning. Både fyra och åtta år senare ser USA mer eller mindre likadant ut som då, Så jag skulle inte vilja överdriva det. Men om importtullar införs finns det en möjlighet att kapitalrestriktioner kan följa, vilket kan göra internationella investeringar något mer komplicerade än tidigare”, säger Barkham, som är chefsekonom och Head of Research på CBRE Group.

CBRE Group

Ett globalt konsultföretag som specialiserar sig på kommersiella fastighetstjänster och investeringar. Företaget erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, förvaltning, uthyrning, och värdering. CBRE arbetar med både privata och offentliga aktörer och är en ledande aktör inom fastighetsrådgivning och kapitalförvaltning globalt.

Angående högre importtullar har det funnits spekulationer om att en högre inflationen kan komma tillbaka. Vad är din syn på det?

“Tullar och inflation kan driva på en negativ spiral, och jag tror definitivt att tullar kommer att vara inflationsdrivande på kort sikt. Om man lägger till striktare immigration samt ytterligare finanspolitiska stimulanser med skattesänkningar, utan någon uppenbar neddragning i utgifter, kan det ge en mer inflationsdriven prognos för USA. Kanske inte för alltid, men under de kommande 12 till 24 månaderna”, säger Barkham.

Det kan innebära högre inflation, lite högre räntor – och sannolikt en starkare dollar, tror Barkham.

“Som ni redan har sett har svenska kronan gått ner, och för exportinriktade länder som Sverige finns en viss osäkerhet kring just exporten. Jag säger inte att den är i fara, men marknaderna kan tänka att efterfrågan på svenska exportvaror minskar, vilket i sin tur innebär att högre räntor kan behövas för att försvara valutan”, säger han.

Allt sammantaget lär påverka fastighetsmarknaden, där Barkhams data pekar på att en långsam återhämtning blir något långsammare.

“Samtidigt innebär stimulans också tillväxt. Så, bra fundament men svagare investeringar är nog vad vi kan förvänta oss under ett Trump-presidentskap”, säger han.

“Väldigt bra för fastigheter”

När chefsekonomen drar på sig makroglasögonen konstaterar han att centralbankerna, inklusive de nordiska, befinner sig i en lättnadscykel.

“Räntorna är på väg nedåt. De kanske inte kommer så lågt som man tror just nu, men de är på väg nedåt, och när jag tittar på arbetsmarknaderna världen över är de mycket strama. Arbetslösheten är låg, och generellt sett när arbetslösheten är låg är det vanligtvis väldigt bra för fastigheter. Så vi har låg arbetslöshet, men eftersom vi har låg arbetslöshet betyder det att ekonomin kör på full kapacitet . Därför finns det bara begränsat utrymme för att sänka räntorna”, säger Barkham.

Hans bild är att den globala ekonomin går mot en mjuklandning.

“USA växer för närvarande väldigt snabbt, konsumenterna kan inte hålla uppe den takten, men vi förväntar oss god tillväxt under 2024 och 2025. Europa väntas också få ökad tillväxt. I Europa har den amerikanska tillväxten varit driven av offentliga utgifter. Amerikanerna har pumpat in mycket pengar i ekonomin medan Europa inte har gjort det, vilket har lett till en långsammare tillväxt. Men nu när inflationen är på väg nedåt får konsumenterna mer reella inkomster, vilket kommer att driva tillväxten”, säger britten.

“Sverige är på väg uppåt”

I Norden ser han tillväxten ta fart, men det skiljer sig mellan länderna.

“Generellt sett bra tillväxt i Danmark, och Finland kommer att öka de närmaste åren. Norge förväntas vara lite svagare på grund av finanspolitisk åtstramning, men generellt sett växer ekonomin och Sverige är på väg uppåt. Utsikterna för Norden är inte helt olik Europa, en konsumtionsledd återhämtning”, säger han.

Men det finns förstås risker. Och Barkham pekar ut ett land som det stora orosmolnet för den globala ekonomin: Kina.

“Man har en kraschad bostadsmarknad, vilket hämmar konsumtionstillväxten. Kineserna stimulerar ekonomin, och många pratar om kontorsfastigheter som en stor fråga inom fastigheter, men the big question för den globala fastighetsmarknaden är Kinas svaga bostadsmarknad eftersom den verkligen håller tillbaka ekonomin. Vad som händer i Kina är i stort sett vad som hände i USA 2008″, säger han.

I Sverige har konkurser och krascher i fastighetsmarknaden blivit allt vanligare i takt med att högbelånade bolag fått problem när räntan stigit.

“Det kommer högst troligt bli fler konkurser, men jag tror att sjunkande räntor sannolikt kommer att lindra trycket på sektorn. Refinansiering av fastigheter både i Europa och USA pågår fortfarande. Men med en så låg arbetslöshet tror jag att det är mycket svårt. De övergripande efterfrågeförhållandena är stabila och man brukar inte se konkurser när det ser så ut. Det är mer troligt att vi får se omstruktureringar med de nuvarande ekonomiska förhållandena. De är helt enkelt för starka”, säger Barkham.

Ser investeringsmöjligheter

Allt är inte heller nattsvart på fastighetshimlen. Barkham säger sig också se investeringsmöjligheter.

“Men det beror på kundernas risktolerans. Är man öppen för lite större risker, då finns stora kontorssektorn klart en möjlighet. Kontor i bra städer till exempel.”

För de med mindre riskaptit pekar Barkham på fastigheter inom industri och lägenheter.

“Inte alla marknader är redo för investeringar där än, men den globala bostadsbristen stöder absolut detta. Eftersom att bolån lär förbli dyra kommer efterfrågan pressas mot hyresmarknaden. Så vi tror att multifamiljsbostäder och industrifastigheter är de sektorer med minst risk just nu”, säger han.

Läs också:

Saab och Nibe tappar på Trump-seger

Förlust för Trump Media – men aktien rusar 40% på valseger

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Carnegie Fonder
Annons från AMF