Fastighetsanalytikern: ”Inga klipp inom handel”

En återhämtning för den fysiska handeln efter corona är bara temporär. Enligt Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken, kommer inte en återöppning av samhället att leda till några kursuppgångar hos fastighetsbolag med mycket handelsfastigheter. De långsiktiga prognoserna för den fysiska handeln är för dyster.
Fastighetsanalytikern: ”Inga klipp inom handel” - folktom-gata-900
Folktomt på Hamngatan i centrala Stockholm. Mellan 6 000 och 10 000 butiker inom sällanköpshandeln kommer att försvinna till 2030. Foto: TT

Den fysiska handeln har haft det extra tufft under pandemin, men utvecklingen såg dyster ut redan innan corona. Innan sommaren släppte Svensk Handel en sammanfattande prognos om läget i handeln. Där framgick det att mellan 6 000 och 10 000 butiker inom sällanköpshandeln kommer att försvinna till 2030. Ett ökat sug efter att shoppa i butiker i takt med att samhället öppnar upp igen spås alltså vara relativt kortsiktigt.

I augusti månads Handelsbarometer från Svensk Handel framgår det att restriktionslättnader och ökad vaccinationsgrad gjort att kunderna strömmar tillbaka tillbaka till butikerna. Men trots de glada hurraropen från handeln finns dock inga klipp att göra i fastighetsbolagen med stora innehav inom handelssegmentet. Det säger Johan Edbert, fastighetsanalytiker på Handelsbanken. Den långsiktiga osäkerhetsfaktorn ligger fortfarande som en våt filt över segmentet.

Handelsfastigheter
Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken.

“Min bild är att det fortfarande råder ganska stor osäkerhet kring handelsfastigheter. Även om den fysiska handeln är på väg tillbaka till nivåerna före pandemin ska man inte glömma att det redan då pågick en strukturell förändring mot ökad näthandel. Skor, apotek och mode är exempel på områden där den fysiska handeln har det tufft. Det kommer inte bli några kursuppgångar hos fastighetsbolag med mycket handel bara för att samhället öppnar upp till hösten. En återgång till nivåerna före pandemin för den fysiska handeln är redan inprisad i aktiekurserna och osäkerheten kring den stora strukturella förändringen består”, säger han.

Stockholmsbörsen har inget renodlat handelsfastighetsbolag. Hufvudstaden med runt 40% handelsfastigheter och Atrium Ljungberg med 25% brukar ses som de stora fastighetsbolagen inom handelssegmentet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase