Fastighets-VD:n om uppsidan med Nato: ”Jättestrategiskt läge”

Fastighetsutvecklaren Platzers VD Johanna Hult-Rentsch menar att 2024 kommer bli ett mellanår men ser möjligheter med det svenska Nato-medlemskapet. ”Göteborg är den enda transatlantiska hamnen i Skandinavien", säger hon till Afv.
Fastighets-VD:n om uppsidan med Nato: ”Jättestrategiskt läge” - Platzer Johanna 2
Johanna Hult-Rentsch är VD på Platzer och lyfter fram möjligheterna med Göteborgs hamn framöver. Nato-medlemskapet väntas leda till ytterligare satsningar i regionen. Foto: TT/Pressbild

Johanna Hult-Rentsch har varit VD på Platzer sedan augusti förra året och gör därmed sitt första framträdande som VD på kapitalmarknadsdagarna i Båstad. Även om hon skämtsamt säger att hon var med som ”prao” tillsammans med sin föregångare P-G Persson förra året på den nordvästskånska orten.

”Om man jämför med förra året tycker jag att vår bransch kämpat med höga räntekostnader och orealiserade värdenedskrivningar som många bolag har haft. Det har gått väldigt fort för de justeringarna”, säger Johanna Hult-Rentsch till Afv under en av pauserna i Båstad.

Den 5 juli levererade bolaget kvartalsrapporten för andra kvartalet. Hyresintäkterna steg till 407 miljoner kronor (341), en ökning med 19,4% mot samma period ifjol. Driftnettot kom in på 327 miljoner kronor (272). Att marknadens sentiment börjar skifta gör att hon tror det kommer se än ljusare ut framöver.

Är 2024 ett mellanår där man ser ljuset?

”Ja, med stor ödmjukhet kan jag säga det. Det känns mer positivt i marknaden. Sen finns det alltid fördröjningar av lågkonjunkturer. Kanske är det så att varsel och konkurser kommer att öka lite innan det vänder helt. Men 2025 lär definitivt bli bättre”, säger Johanna Hult-Rentsch och fortsätter:

”Jag är jättenöjd med hur min organisation levererar. Både när det gäller fokuset på kassaflöden, nöjda kunder, få in hyresgästerna, fulla hus, fin hyresutveckling, hålla i kostnaderna, allt det där som måste göras i en sån här konjunktur. Så det känns bra.”

Förvaltningsresultatet för andra kvartalet uppgick till 176 miljoner kronor (151), en ökning med 16,6% mot föregående år. I Platzers egna bestånd var det en ökad ekonomisk uthyrningsgrad på 93%, upp en procentenhet jämfört med föregående kvartal. På frågan om vilka faror som lurar för Platzer framöver svarar Johanna Hult-Rentsch:

”Att varsel och konkurser skulle öka. Göteborg har klarat sig ganska bra, men vet ju inte riktigt om det har stannat av än. Så det är väl kanske den biten som man får hålla koll på. Sen har vi väl lärt oss de sista åren att man ser inte alltid de där svarta svanarna. Men jag tycker det känns ljust.”

Nato innebär möjligheter

Hult-Rentsch lyfter fram att den gröna omställningen i Göteborgsregionen driver tillväxt och att det vanligaste yrket i Göteborg är civilingenjör. Det ska enligt Platzer-VD:n bli 1 150 mdr kr i nya investeringar i regionens infrastruktur, bostäder och kontor där 10 000 nya jobb väntas skapas.

Under er presentation nämnde du att Nato-medlemskapet kommer påverka er. Vill du utveckla? 

”Göteborg är den enda transatlantiska hamnen i Skandinavien och det är ett jättestrategiskt läge. Göteborg är som en fyrvägskorsning mellan Atlanten och Stockholm och sen Köpenhamn och Oslo. Vi har väldigt många fastigheter med hamnläge i vår portfölj, så det ska bli spännande att se hur det utvecklas. Det kan komma andra typer av förfrågningar som vi inte sett innan”, säger Platzers VD och lyfter fram att hamnen står för nästan 60% av all containertrafik in och ur ur Sverige.

Hon vill inte sia om hur många miljoner kronor som Nato-relaterade kontrakt skulle innebära för Platzer, men ser det som en del av de större trenderna. Där inkluderas även den gröna omställningen med industriomställningen som pågår.

Hur skulle du säga att den kommersiella fastighetsmarknaden i Göteborg mår just nu?

”Den mår relativt bra och vi har klarat oss bra. Det har varit en stabil hyresutveckling hela tiden. Vakansgraden i Göteborg är 11%, vilket är relativt högt med till följd av nyproduktion.”

Vakansen ser hon som positiv eftersom det möjliggör tillväxt, men att det gärna får bli billigare och enklare att bygga nya fastigheter igen.

”Vi har samma vakansgrad som för ett år sedan. Och då har det ändå tillförts 90 000 kvadratmeter på den tiden. Så det säger ju sig själv, Göteborg växer med ungefär 3 000 arbetsplatser om året. Det är ganska mycket”, säger hon och lägger till att Göteborgs regionala ekonomi vuxit med 5,6% under 2023 medan Sveriges BNP bara varit 2,9%.

Tillförsikt om framtiden

Du har varit VD i snart ett år. Vad har varit mest utmanande hittills? 

”Det mest utmanande var fokuset på orealiserade värderingsnedskrivningar förra hösten. Fastigheter är en ganska trög marknad som är stabil, men den hänger inte med när räntorna går upp snabbt. Våra kommersiella fastigheter har ofta bindningstid på minst tre år, och då kan det hända mycket”, säger hon och fortsätter:

”Sen är det ju så här att när tiderna blir lite tuffare, då behöver du visa att du kan. Det handlar om att fokusera på det som är kärnan och veta vad dina kunder vill, skruva på förvaltning, kostnadsstyrning, se till att fylla husen. Det är det som blir jätteviktigt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group