”Faran inte över”

Stockholmsbörsen slutade på torsdagen med betydande uppgångar, där grunden var en rad starka delårsrapporter och ett positivt börsklimat i Europa.

Stockholmsbörsen visade styrka ända till slutet och stängda nära daghögsta nivåer, trots att USA-börserna förlorat fart efter en stark öppning.

– Jag tycker att det är intressant att en vecka in i rapportsäsongen så kommer bolagsrapporterna utan undantag in som väntat eller lite bättre. Börsfallet i början på juli är exempellöst och när bolagen väl rapporterar så visar det sig att det inte var så farligt, säger en mäklarchef vid en av större bankerna till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängningen låg OMXS30-index på 858, en uppgång på drygt 3,8 procent. Omsättningen nådde nära 23 miljarder kronor.

– Om du bockar av ytterligare en dag med godkända rapporter så kan vi nog säga att 810 i OMX blev botten för nu. Men vi balanserar på en smal spång. Ett par godkända delårsrapporter och några dagar med nedgång i oljepriset betyder inte att faran är över, fortsätter mäklarchefen.

Först ut i torsdagens rapportskörd blev Swedbank. Rörelseresultatet på 4.580 miljoner kronor var klart bättre än väntat och framför allt var kreditförlusterna, som befarades från Baltikum, lägre än väntade. Aktien rusade nära 10 procent, till 120 kronor per aktie.

Rapporterna fick även övriga banksektorn att lyfta, SEB betalades drygt 11 procent högre till 118:75 kronor i spåren av sitt resultat, som också blev betydligt bättre än marknaden hade räknat med.

– Det viktigaste beskedet både från Swedbank, liksom från SEB i går, är att det inte pågår en härdsmälta i Baltikum. Marknaden kan vara lugnare inför hotet om en nyemission. Det är inte aktuellt inom en överskådlig framtid vilket också vd:n Jan Lidén trycker på, säger Mats Anderson, oberoende bankanalytiker, till Direkt.

Ett andra starkt rapportkort på torsdagen blev Nokia, vars resultatsiffror överlag kom in över förväntan och framför allt höjde bolaget sin på tillväxten i den globala telefonmarkanden i år. Aktien slutade drygt 8 procent högre på 162 kronor.

Även Ericsson gick starkt, upp 6,2 procent till 69:80 kronor.

Eniro kom vinstmässigt in klart bättre än väntat för det andra kvartalet och aktien steg kraftigt, upp 14 procent högre på 24:10 kronor.

Analytiker som Direkt har pratat med tror att den kraftiga reaktionen även beror på att Eniro har varit en populär aktie att blanka inför rapport varför många investerare nu var tvungna att köpa tillbaka aktie och stänga sina korta positioner.

För Electrolux blev rapporten knappast någon revansch. Visserligen var både resultatet och omsättningen bättre än väntat men den kraftiga nedjusteringen av helårsprognosen gjorde att marknaden sänkte aktien med 4,3 procent, till 67:00 kronor.

Vid sidan av rapportfloden utmärkte sig också Lundin Mining, som gjort en betydande zink-kopparfyndighet i Neves Corvo i Portugal. Senast betalt blev 34:30 kronor, upp nära 5 procent.

På fredagen fortsätter rapportfloden med resultat från Stockholmsbörsens “ryggrad”, säger mäklarchefen och hänvisar till Sandvik och Atlas Copco. Sony Ericsson, Nobia och Swedish Match släpper även de resultatsiffror under dagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.