Aktieråd
Fångar två fallande knivar
Under de senaste veckorna har Avkastningsportföljen tappat lite mark mot index. De orealiserade vinsterna i Lindab och Essity har gått upp i rök och nykomlingen Allgon fortsätter att tappa mark inför sommarens nyemission. Portföljens försprång mot index har krympt till knappt 3 procentenheter. Denna vecka genomförs två köp.
Överdriven pessimism i Clas Ohlson
Köprekommendationen i Clas Ohlson inför bokslutet blev kortsiktigt fel då bokslutet var en trist historia. Stora engångskostnader för ledningens tillväxtinvesteringar, svag bruttomarginal och dåligt kassaflöde tillhörde plumparna i protokollet.
Efter rapporten har utländska blankare utökat sina positioner samtidigt som två insynspersoner, styrelseordförande Kenneth Bengtsson och styrelseledamoten Göran Näslund, båda ökat sina innehav.
Butiksfokuserade B2C-handlare är just nu bland det mest peststämplade på världens börser. Avkastningsportföljens bild är dock att blankarna drar alla bolag över en kam, med följd att bolag som egentligen inte är några krisbolag har börjat värderas som sådana. Clas Ohlson och H&M sitter båda på nettokassor, har fortsatt god avkastning på eget kapital och båda bolagen växer fortfarande.
Utmaningen med ökad konkurrens och förändrat konsumentbeteende är givetvis reella risker, men de mest högkvalitativa handlarna är de som har bäst förutsättningar att möta den utvecklingen. Clas Ohlson har råd att dels investera i nya tillväxtinitiativ, dels bjuda aktieägarna på en fortsatt generös utdelning.
Höstens utdelning på 6,25 kronor innebär en direktavkastning på över 9 procent vid nuvarande kurs. Det är lockande, liksom värderingen av aktien vid en rörelsemarginal på bara 6–7 procent.
Avkastningsportföljen köper 1 200 aktier i Clas Ohlson till tisdagens stängningskurs 66,95 kronor.
Billig tillväxt i Consti
Finländska byggfirman Consti, inriktad på det mer stabila renoveringssegmentet, har fått se kursen ungefär halveras från toppnivåerna.
Den tidigare ledningens fokus på tillväxt i kombination med dålig internkontroll slutade med dåliga projekt och försämrad lönsamhet. Nye vd:n har i våra ögon städat upp det mesta. Lyckas bolaget rida ut stormen utan nyemission, vilket ter sig sannolikt, så är aktien riktigt billig.
Till Constis favör ska också adderas att styrelse och ledning äger mycket aktier samt att det varit en del mindre köp från insynspersoner efter kursraset.
I våra ögon borde Consti kunna leverera en rörelsevinst på minst 10 miljoner euro nästa år, vilket ger ev/ebit kring 8. Det är lågt för ett bolag med bra tillväxt och fortsatt fina tillväxtutsikter. Läs vårt senaste köpråd här.
Avkastningsportföljen köper 700 aktier i Consti för 8,54 euro styck, vilket översatt i svenska kronor innebär en köpkurs på 86,73 kronor.
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.