Familjen Lundins bolag har hittat jättediamant – rusar på börsen

Lucara Diamond har grävt fram en enorm diamant i Botswana. Det är ett av de största fynden av rådiamant som någonsin påträffats. Familjen Lundin är storägare i Lucara som nu rusar på börsen.
Familjen Lundins bolag har hittat jättediamant – rusar på börsen - Jack Lundin Lucara Diamond
Jack Lundin, VD Lundin Mining och den nyligen påträffade diamanten. Foto: Lundin gruppen och Lucara Diamond

Världens största diamant Cullinan hittades 1905 i Sydafrika och är idag en del av de brittiska kronjuvelerna. Cullinan vägde innan den bearbetades 3 106 karat och hade en storlek på 10,1 x 6,35 x 5,9 cm, enligt Royal Collection Trust.

Nu har den fått nytt sällskap i diamanttoppen efter att Lucara Diamond under onsdagen meddelade att de gjort ett av världens största diamantfynd.

Det nya fyndet påträffades i en gruva i Botswana och har en vikt som uppgår till 2 492 karat, enligt bolaget. Det gör det till världens andra största diamant.

Den nyligen påträffade diamanten. Foto: Lucara Diamond

“Vi är extatiska över återhämtningen av denna extraordinära 2 492 karats diamant”, meddelar Lucara Diamonds VD William Lamb i ett pressmeddelande om fyndet.

Lucara rusar på börsen

Lucara är noterade i både Sverige och Kanada och den svenska aktien rusar i skrivande stund över 75% på beskedet.

Gruvan i Botswana är en tillgång som tidigare varit känd för att producerar exceptionellt stora diamanter och tidigare har fem av de tio största diamanterna som hittats kommit från Karowegruvan.

Bolaget tillhör Lundinsfären och familjen är största ägare med 25% av aktierna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.