Familjeägt stålbolag till salu – har SSAB på kundlistan

Nordiska riskkapitalbolag väntas visa stort intresse för danska stålbolaget Ib Andresen Industri. Det danska bolaget håller på att inleda en säljprocess, enligt Affärsvärldens källor.
Familjeägt stålbolag till salu – har SSAB på kundlistan - Ib-Andresen-Industri-coillager
Ib Andresen Industri är ett danskt stålbolag. Foto: Ib Andresen Industri/Pressbild

Ib Andresen Industri grundades redan 1967 och är baserat utanför Odense på den danska ön Fyn. Bolaget är specialiserat på att designa, bearbeta och formge stål och bland kunderna finns bland annat SSAB och Fehmarn Bält-förbindelsen, enligt bolagets hemsida.

Sedan starten har Ib Andresen Industri varit ägt av grundaren Ib Andresen och dennes familj, men efter hans bortgång har ägarbolaget bestämt sig för att leta efter en ny ägare. Enligt Affärsvärldens källor har EY anlitats som säljrådgivare, något även danska nyhetssajten KapitalWatch rapporterat om.

Miljardomsättning

Ib Andresen Industri har ett brutet räkenskapsår. För 2022/2023 rapporterade bolaget en omsättning på 1,8 miljarder danska kronor, motsvarande 2,8 miljarder svenska kronor, och ett Ebitda-resultat på 136 miljoner danska kronor, runt 212 miljoner svenska kronor, enligt årsrapporten.

En ny köpare kan bli både en strategisk konkurrent men enligt Affärsvärldens källor talar mycket för att nordiska riskkapitalbolag kommer visa intresse för bolaget, då det fortfarande är familjeägt och har flera olika, stora kunder.

Affärsvärlden har sökt Ib Andresen Industri och EY för en kommentar, men de har inte återkommit.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.