Fältherrarnas stol

Vad var det för likhet mellan Ramses II, Napoleon och Ingmar Bergman? Jo, alla hade till yrke att kommendera stora mängder folk. Självklart krävde de att under tiden få sitta i en bekväm men samtidigt lätt och hopfällbar stol.

Var och en som stannat kvar i salongen efter filmens slut och läst eftertexterna vet hur mycket folk som går åt till en filminspelning. Förutom skådespelarna, fotograferna, scriptorna och ljudteknikerna finns en hel armé av tekniker och underhållspersonal. Många av dem har fantasieggande yrkestitlar, som “gaffer”, “key grip” och “best boy”. Att basa över dessa horder av filmarbetare kräver naturligtvis militärisk disciplin.

Och faktum är att när filmen i början av 1900-talet blev storindustri och filmteamen ryckte ut för inspelningar i naturen, så lånade man rutiner och materiel just från militären. För att ha uppsikt över verksamheten placerade sig inspelningsledaren, regissören, i en fältherrestol av samma typ som Napoleon på sin tid använde under sina fälttåg. En hopfällbar och lättransporterad men samtidigt bekväm karmstol i trä och tyg. Den vi i dag kallar regissörsstol.

Och precis som de engelska viktorianska officerarna gjorde satte också demonregissörerna ut sina egna namn på stolarnas smärtingryggar.

Men regissörsstolen har betydligt äldre anor än Napoleontiden.

När arkeologerna grävde ut faraonernas gravar i Konungarnas dal fann man ofta små ledade träkonstruktioner – stolar varifrån farao kommenderade trupperna under sina fälttåg.

Den hopfällbara fältstolen med sitt karakteristiska X blev en symbol för den oinskränkta makten, och har använts av praktiskt taget alla historiens fältherrar sedan forntiden. Från Ramses II via Julius Caesar till Napoleon. Och för att sedan tas upp av män som Howard Hawkes, George Lucas och Ingmar Bergman.

Fältherrens stol kom till användning också i andra friluftssammanhang. Den visade sig passa förträffligt som stuvbar däcksstol på kryssningsfartyg. Och den kunde med fördel tas med på safari och storviltjakt.

Den klassiska regissörsstolen har trästomme, och är försedd med sits och rygg i smärting som lätt kan tas av och tvättas. Den är försedd med gångjärn, och ryggstöd och sits spänns automatiskt när man fäller ut stolen.

Med ett enkelt handgrepp fälls den ihop på mitten och förvandlas till ett lättransporterat platt paket. Trots sin enkelhet och låga vikt är den förvånansvärt stadig och bekväm, och den går att använda både som fåtölj och som arbetsstol.

Napoleons egen fältstol – hans chaise de campagne – finns för övrigt att beskåda på Musée d’armée i Paris. Den 200 år gamla, fällbara karmstolen är av exakt samma konstruktion som huvuddelen av dagens regissörsstolar.

På internet bjuds det ut en mängd versioner av regissörsstolen i olika kvalitets- och prisklasser. De flesta är tillverkade i Sydostasien och Kina och kostar runt 100 dollar styck. Men ibland dyker billighetsvarianter upp på lågprisvaruhus som Bo Ohlsson i Tomelilla eller Ikea. För några år sedan såldes en enkel modell för en knapp hundring på välsorterade OK-mackar.

De mer komplicerade stolarna har konstruktioner med både ben och kryss. Ibland har de gångjärn, ibland löper sitsen i spår på benens insidor när stolen fälls ihop. Exklusiva däcksstolar från förra sekelskiftet har elegant arbetade ben och karmar, och nätta beslag och gångjärn i blank mässing. De är eftertraktade av samlare, och betingar ofta hutlösa summor.

Det är i sådana stolar som vi ser Hercule Poirot och miss Marple sitta och dricka te i teveserierna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.