Falnad guldglans

Riskerna med Riddarhyttans guld är fortfarande många. Aktien är för dyr.

Gynnsammare lagstiftning gör att sökandet efter mineraler når rekordnivåer i Sverige och Finland trots att prospekteringsaktiviteten under de senaste åren gått ned kraftigt i resten av världen.

Flera av de svenska metallprospekteringsbolagen har kommit så pass långt att de räknar med att starta gruva. Några av dem, exempelvis NAN och Scan Mining, har fått mycket publicitet.

Guld i Finland

Men ett bolag som inte blivit lika uppmärksammat är Riddarhyttan som också har långt gångna gruvplaner. Bolagets guldfyndighet i Suurikuusikko i norra Finland är minst lika intressant som de mer omskrivna bolagens fyndigheter.

Suurikuusikkofältets fyndighet består av omkring 33,5 ton guld, enligt en preliminär beräkning (5,4 miljoner ton malm med guldhalten 6,2 gram per ton). Också i ett internationellt sammanhang är detta en bra fyndighet.

Affärsvärlden uppskattar att guldfyndighetens nettonuvärde är ungefär 325 miljoner kronor. Det motsvarar cirka tio kronor per Riddarhyttanaktie vilken idag handlas till nio kronor. Därmed är det mesta av Suurikuusikkofyndigheten redan intecknad i aktiekursen.

Men en gruvas ekonomiska utfall kan förbättras ordentligt. Det finns chans till mer guld. Så här långt är nämligen endast en mindre del av Suurikuusikkofältet undersökt med systematisk borrning. Några provtagningar i fältets norra delar tyder på att det finns ytterligare guldmineraliseringar. Dessutom är inte alla malmkroppar kartlagda mot djupet.

Dagbrott billigast

Kanske kommer också kostnaden för att bryta guldmalmen att bli lägre än beräknat. I dagsläget väntas ungefär hälften av malmen att brytas i ett dagbrott och den andra halvan genom underjordsbrytning. Ju större andel som kan brytas ovan jord desto lägre blir brytningskostnaderna.

En osäkerhet i projektet är den mycket speciella anrikningsprocess, biooxidation och lakning, som används för att utvinna guldet. Metoden är ovanlig och används bara när guldet är otillgängligt genom traditionella utvinningsmetoder. Vid tester har Riddarhyttan fått ut 87 procent av guldet, vilket är bra för denna metod. Riddarhyttans VD Lars-Göran Ohlsson hoppas att ända upp till 90 procent av guldet ska utvinnas med biooxidationsmetoden. I sådant fall uppskattar Affärsvärlden att fyndigheten blir värd ytterligare två kronor per aktie.

Naturligtvis finns det andra osäkerhetsfaktorer i projektet, guldpriset är den största. Trenden för guldpriset har sedan mitten på 1980-talet pekat nedåt och några tecken på prisökningar finns inte. Sannolikt stiger inte guldet långsiktigt över 300 dollar per ounce (31,1 gram). Idag är guldpriset 280 dollar per ounce. Om priset faller med tio procent så minskar det värdet per aktie med fem kronor, enligt Affärsvärldens beräkning.

Snart gruvbolag

Riddarhyttan hoppas kunna påbörja gruvdriften under andra halvåret år 2001. Men frågan är hur företagsledningen klarar övergången från prospektering till att bli ett gruvbolag. Det ställer krav på ett helt nytt kunnande.

En annan risk är att gruvbrytningen skjuts på framtiden. Många kalkyler är ofta alltför optimistiska. Det normala i prospekteringsbranschen är att allt tar längre tid än beräknat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase