M&A
Fall på M&A-marknaden: ”Finns positiva signaler för andra halvåret”
Sverige är fortsatt det land där flest M&A-affärer görs. Under andra kvartalet i år landade antalet transaktioner i Sverige på 154, med teknik, media och telekom som starkaste sektorn, enligt en rapport från KPMG.
Totalt sett landade antalet transaktioner i Norden på 590, vilket är en klar nedgång jämfört med första kvartalet i år som var på 781 gjorda transaktioner. Senast den nordiska marknaden låg på liknande nivåer var i fjärde kvartalet 2020.
Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche Bank, ser däremot positivt på det kommande halvårets M&A-klimat.
”Inflationen har tryckt på hela investmentbank-verksamheten för att det är dyrare att låna. Det blir lite svårare att finansiera transaktioner. Det är inte bara på grund av kostnaderna, men också strukturella frågor. När vissa firmor, regioner, vertikaler och sektorer försvagas är det andra som blir starkare och ser uppköpsmöjligheter. Den dynamiken finns även idag. Därför har M&A-volymerna inte gått ner lika mycket som många andra volymer i investmentbankernas verksamhet”, säger Jan Olsson och fortsätter:
”För andra halvåret ser jag rätt positiva signaler. Vi hade vissa stora oväntade geopolitiska frågor förra året, men nu finns alla de här scenarierna där ute och nu börjar folk och firmor bli aktiva igen. Det finns kapital som ligger i fonder och private equity-bolag som nu kan användas. Så köpare och säljare kommer att kunna mötas i höst för nu börjar bolagen bli lite mer riskvilliga igen.”
Fonderna är starka
Vilka är det som driver M&A-marknaden här?
”Om du ser första halvåret har det varit strategiska, industriella firmor och verksamheter som har tagit initiativet. Det har varit lättare för dem att finansiera, de har haft större cashflow och så vidare. Men jag tror att under andra halvåret börjar vi se också att private equity och fonderna kommer igång”, säger Jan Olsson.
Under det senaste året har en mängd riskkapitalbolag försökt ta in nytt kapital till sina fonder. Flera av dem har dock haft problem med att nå sina ställda mål. Carlyle och EQT är några av de större riskkapitalbolagen som haft svårigheter.
Hur ska man tolka de signalerna?
”Jag tror det är temporära signaler. De större fonder som du nämnde har redan mycket kapital inne i kassan, också med de nya fonderna. Det är klart att det inte är lika lätt idag som det var för två–tre år sedan att ta in nytt kapital. På kapitalmarknaden är det lite mer försiktighet med andra alternativ som kan ge annan avkastning.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.