Guld
Nytt rekord för guldpriset – detta talar för fortsatt rally

Bilaktier som Volvo Cars har fallit kraftigt efter att Donald Trump aviserat nya importtullar. Från och med den 2 april ska bilar och bildelar tillverkade utanför USA beläggas med en tull på 25%.
Samtidigt fortsätter guldpriset att klättra till nya rekordnivåer, drivet av oron för upptrappade handelskonflikter, enligt Trading Economics.
På fredagen kostar 1 uns guld 3 080 dollar. En uppgång med 36% det senaste året, varav 17% sedan årsskiftet.
Centralbanker fyller reserver
En annan drivkraft bakom prisuppgången är ökad efterfrågan från världens centralbanker. Enligt World Gold Council köpte centralbanker över 1 000 ton guld 2024, vilket markerar det tredje året i rad av betydande inköp.
Köptakten ökade mot slutet av året och har fortsatt under 2025. Länder som Uzbekistan, Kina, Kazakstan, Polen och Indien har fyllt på guldreserverna.
Tror på fortsatt rally
Investmentbanken Goldman Sachs räknar med att guldrallyt fortsätter.
“Vi ser också en uppåtrisk för vår guldprisprognos till följd av starkare än väntad efterfrågan från centralbanker i spåren av ökad politisk osäkerhet i USA”, skrev analytikern Lina Thomas i en analys i februari.
Då var Goldmans riktkurs 3 100 dollar per uns i slutet av 2025, men den har i veckan reviderats till 3 300 dollar. I extrema scenarier bedömer investmentbanken att priset kan överstiga 4 200 dollar vid årets slut.
Guldfebern spiller över
En tredje faktor som driver guldpriset är guld-ETF:er. Enligt World Gold Council uppgick nettoinflödet till 9,4 miljarder dollar i februari. Det är den starkaste månaden sedan mars 2022 då kriget bröt ut i Ukraina.
Guldfebern har också spillt över på gruvbolag. Gruvjättarna Newmont och Agnico Eagle Mines är upp 30 respektive 38% i år. På Stockholmsbörsen har Lundin Gold rusat 32%.
Läs också: First Nordic Metals VD: ”Guldlinjen kan bli Europas nästa gulddistrikt”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.