Facket efter förhandlingar med Northvolt: ”Så kul som det kan bli”

235 anställda varslas från Northvolt i Stockholm och Västerås. Det är betydligt färre än vad som annonserades förra veckan. Nu vill fackförbunden se till att personer "kritiska för verksamheten" inte tvingas gå.
Facket efter förhandlingar med Northvolt: ”Så kul som det kan bli” - Teodor Mellström
Teodor Mellström är ordförande på Akademikerföreningen på Northvolt. Foto: Privat och TT.

I måndags förra veckan meddelade batteritillverkaren Northvolt att 1 600 anställda tvingas lämna bolaget. Utav dem skulle 600 vara anställda på huvudkontoret i Stockholm och verksamheten i Västerås.

Nu står det klart att de sparkade i huvudstaden och Västerås blir betydligt färre än så. Det kommer i stället bli 235 som tvingas gå, rapporterar Ekot.

“Resultatet vi ser i dag är en betydligt mindre siffra än den vi såg förra veckan”, säger Teodor Mellström, ordförande på fackförbundet Akademikerföreningen samt medlem och representant för Sveriges Ingenjörer.

“Det är ju förstås kul, så kul som det kan bli, att vi lyckats reducera siffran.”

Förhandlingarna för varslet i Stockholm och Västerås är därmed över, och nu deltar Mellström i de rådande som berör storvarslet för de anställda på fabriken i Skellefteå.

“Det jag kan säga är att vi ligger under stor tidspress”, säger han.

Vad hoppas fackförbunden på?

“Vi vill se över att man inte bara tar beslut med god och saklig grund, utan att man också försöker se över vad det finns för möjligheter till omplaceringar, så att folk som är kritiska för verksamheten inte försvinner.”

Är det på kartan att göra sig av med folk som är kritiska för verksamheten?

“Det skulle ju vara dumt av bolaget, men det är klart att alla kan göra misstag och då gäller det för oss att se om bolaget har gjort ett.”

Läs även:
Northvolts maskiner säljs på auktion: ”Enastående intresse”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.