Fabeges VD om Ericssons flyttplaner: ”Har definitivt förslag att presentera”

Telekomjätten Ericsson kan vara på väg att lämna Kista, vilket öppnar dörren för fastighetsbolaget Fabege. Men VD Stefan Dahlbo brottas med negativa nettouthyrningar och en svår marknad. "Jag hoppas på ett positivt fjärde kvartal", säger han till Affärsvärlden.
Fabeges VD om Ericssons flyttplaner: ”Har definitivt förslag att presentera” - Fabeges VD Stefan Dahlbo om Ericssons flyttplaner: ”Har definitivt förslag att presentera”
Fabeges VD har "definitivt förslag att presenter" om Ericssons bestämmer sig för att flytta från Kista. Foto: Tobias Ohls/TT.

Kvartalsrapporterna flödar in och på tisdagen var det dags för fastighetsbolaget Fabege, som fokuserar på kontorsuthyrning i Stockholmsområdet.

I samma veva har tidningen Fastighetsvärlden publicerat uppgifter om att Ericsson planerar att lämna sina kontor i Kista, och därmed fastighetsägaren Corem vars överlägset största kund är telekomjätten.

Om så är fallet, kan Ericsson i stället bli en ny kund hos Fabege?

Ericsson är en potentiell kund

“Vi har definitivt förslag att presentera, vi har flera områden som är attraktiva för den typen av företag”, säger Stefan Dahlbo, VD på Fabege, till Affärsvärlden,

Än har Ericsson varken bekräftat eller dementerat uppgifterna. Till Affärsvärlden sade presschefen att de “alltid arbetar med att optimera sina kontorsytor”.

För Fabege dialog med Ericsson?

“Vi har läst det som står i tidningen”, svarar Stefan Dahlbo.

Så pratar ni med bolaget eller inte?

“Hade jag gjort det så hade jag inte kunnat säga det.”

Ett av skälen bakom Ericssons eventuella flytt ska vara den ökande osäkerheten i Kista. Fabege har flera av sina fastigheter i Stockholmsförorter men VD:n känner ingen oro över att hyresgäster skulle lämna dem.

“Vi jobbar aktivt med olika trivselskapande åtgärder och har nära dialog med kommunen och polisen”, berättar han.

ICA påverkar fortfarande

Ett bolag som utgör ungefär 3% av Fabeges hyresintäkter är kontorshotellet Convendum, som i fredags ansökte om rekonstruktion. Det oroar inte Stefan Dahlbo.

“Jag känner mig väldigt komfortabel med att de ytorna som bolaget hyr av oss är i ett tillräckligt bra läge för att överleva rekonstruktionen.”

Fabeges största hyresgäster är däremot, i följande ordning, SEB, Convendum, ICA och Telia. I början av året lämnade ICA flera av Fabeges ytor i området “Solna Business Park” norr om Stockholm.

Enligt VD:n påverkar detta fortfarande bolagets nettouthyrning som, likt alla kvartal i år, var negativ. Anmärkningsvärt var att Stefan Dahlbo i sitt VD-ord skrev att han inte vågar lova att bolaget i år kommer upp till en total positiv nettouthyrning.

Kan det bli positivt för årets fjärde kvartal?

“Jag hoppas det. Men prognosen för helåret är tyvärr en negativ nettouthyrning. Det jag vill säga är dock att jag hoppades på ett positivt tredje kvartal. Men det har varit svårt att få bläcket på pappret”, säger han och hintar om att bolaget håller på att förhandla med potentiella kunder.

Har inte kunnat slutföra affärer

Hittills i år har Fabege varit dåliga på att slutföra affärer, berättar Stefan Dahlbo. Något som han också pratar en hel del om under sin rapportpresentation. Enligt bolaget beror det på lågkonjunkturen som gör att kunderna, de potentiella hyresgästerna, är mer försiktiga än tidigare.

“Vi förväntade oss att ha slutit fler avtal än vad vi har gjort, men med tanke på konjunkturen så tycker jag inte att det är så konstigt”, berättar han.

För när det kommer till kritan är Stefan Dahlbo optimist, i alla fall enligt egen utsago. I de avslutande raderna i rapportens VD-ord skriver han att det är roligare att vara optimist än att vara pessimist. Och att optimister dessutom sägs leva längre.

Trots de oavklarade affärerna, och aktiekursen som föll med över 5% på rapporten, är han alltså fortfarande optimistisk.

Finns optimism i Fabeges ofullständiga affärer, har de potentiella kunderna ställt in eller pågår det fortfarande diskussioner?

“Det finns alltid några som ställer in, men de flera är kvar som bara tar mycket längre tid än väntat. Några har också tillkommit.”

Kommer bläcket hamna på pappret under det fjärde kvartalet?

“Jag hoppas det.”

Fabeges kvartalsrapport

Fabege i Mkr Q3 2024 Q3 2023
Nettoomsättning 935 1 042
Bruttoresultat 644 654
Förvaltningsresultat 353 410
Resultat före skatt 71 -1 197
Resultat efter skatt 14 -992
Hyresintäkter 847 854
Nettouthyrning -11 -25

Läs även:

Ericssons planer skapar rädsla för massflykt från Kista: ”Misslyckats kapitalt”

Sven-Olof Johansson om Sveafastigheter: Inte en omedelbart bra affär

Stendörrens VD: ”Ett par ganska stora hyresgäster har lämnat oss”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF