Fabege en vinnare på Börsen
Även Riksbanken överraskade med att sänka reporäntan. Det satte press på kronan, men flera av börsens fastighetsbolag noterade markanta uppgångar.
“Börsen inledde avvaktande nedåt eftersom det fanns en rädsla att den officiella amerikanska sysselsättningsstatistiken skulle vara dålig, eftersom vi fick en indikation på det igår. När den blev fullt ut så dålig som förhandsindikationerna, så fick vi en kraftigt negativ börsreaktion på det”, sade en chefsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.
Slutnoteringen på OMXS30-index blev 792,45, ned 2,6 procent jämfört med onsdagen, då börsen noterade nytt årshögsta. Omsättningen landade på 10,5 miljarder kronor.
Torsdagens börstendens avgjordes alltså av amerikanska sysselsättningssiffror. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med 467.000 personer i juni. Ekonomerna hade räknat med att sysselsättningen skulle minska med 367.000.
“Den är naturligtvis ett betydande bakslag för alla typer av förhoppningar om en förbättrad konjunktur. Marknaden har visserligen inga förväntningar på en raceråterhämtning, men visst finns det hopp. Det grumlades väl en del idag”, sade chefsanalytikern vidare.
I stort sett samtliga sektorer förlorade mark på torsdagen, i bräschen gick konjunkturkänsliga aktier framförallt inom verkstad.
Sandvik gick något bättre än marknaden efter nyheten att Sandvik Materials Technology har fått en beställning på ånggeneratorrör från den franska kärnkraftsjätten Areva. Avtalet är värt mer än 2 miljarder kronor och leveranser kommer att ske från och med slutet av 2013.
Aktien stängde dock 2,1 procent lägre på 59:25 kronor.
Utvecklingen var blandad i banksektorn, där framförallt Swedbank visade styrka. Aktien var upp med drygt 1 procent till 47 kronor.
Enligt ekonomen Morten Hansen, verksam vid Handelshögskolan i Riga, kommer Lettland inte att devalvera, i alla fall inte med nuvarande regering. Men förre svenske riksbankschefen Bengt Dennis, som nu är rådgivare åt den lettiska regeringen, upprepade på torsdagen behovet av en devalvering för “lugn och ro”.
Mot strömmen gick framförallt fastighetsbolagen efter att Riksbanken överraskande sänkt styrräntan med 0,25 procentenheter till 0,25 procent.
“Det har gett lite avtryck på kronan (som sjönk) och fastighetsaktierna är klara vinnare. Lägre räntor är bra för fastighetsbolagen kort och gott”, sade chefsanalytikern.
Fabege och Kungsleden hörde till vinnarna bland de större bolagen, bägge aktierna var upp nära 5 procent till 27:90 respektive 38 kronor. Wihlborgs steg 2 procent.
Swedish Match steg nära 0,8 procent till 127:50 kronor. Bolaget har sålt sin sydafrikanska verksamhet till Philip Morris för cirka 1,7 miljarder kronor vilket kommer att innebära en reavinst på omkring 500-600 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.