Få ljusglimtar i KI-prognos
I jakten på de eventuella halmstrån som kan tyda på ett bättre börsklimat kastar sig Finans Vision över den senaste konjunkturbarometern från det statliga Konjunkturinstitutet. Man får dock leta noga för att hitta några ljuspunkter. Den allmänna bilden är att konjunkturen sakta är på väg att vända uppåt men att det inte finns något riktigt tryck i vändningen. Efterfrågetillväxten är än så länga ganska svag och sysselsättningen spås fortsätta falla i år, framför allt inom telekomföretagen. De senaste dagarnas chockbesked från Ericsson är också så pass allvarliga att Konjunkturinstitutet räknar med att behöva skruva ned sin tillväxtprognos för i år från 1,3 procent till 1,2 procent. Den som orkar lusläsa barometern och samtidigt ser veckans börsras som ett köptillfälle kan dock hitta en och annan liten godbit. På sidorna 6-7 kan man till exempel konstatera att utvecklingen under första kvartalet varit positiv inom stålindustrin och att lönsamheten är mycket god inom pappersindustrin trots pressen nedåt på priserna. Bägge branscherna är mer optimistiska än på länge och räknar med en hygglig tillväxt under det andra kvartalet. Svenskarna tycks också möta börsraset genom tröstätning, dagligvaruhandeln redovisar nämligen ett mycket starkt kvartal och spår en fortsatt stark utveckling. Det kan tyda på att ”chips-dippen” i till exempel Axfood ger ett lämpligt tillfälle att kliva in i aktien. Konjunkturinstitutet passar samtidigt på att ge en liten känga åt räntehökarna på Riksbanken. Enligt prognoschefen Hans Lindberg är det inte bråttom med att höja räntan eftersom resursutnyttjandet fallit tillbaka på grund av den låga tillväxten samtidigt som det finns en rad frågetecken kring hur stark återhämtningen i ekonomin verkligen blir i år. Men att få Riksbanken att byta spår är lika enkelt som att vända ett hangarfartyg i ett badkar. Efter den senaste räntehöjningen i mars har riksbanksdirektionen lagt ut ett tydligt spår som pekar på att det blir fler höjningar av styrräntan. Följden är att en massiv majoritet av makroanalytikerna räknar med att Bäckström & Co ska höja räntan igen på fredagmorgonen. Det krävs nog mer än lite daller på börsen för att Riksbanken ska våga ta risken att avstå från höjningen och därmed dra på sig anklagelsen att agera otydligt.
Önsketänkande bakom Ericsson-rykte
I går vid lunchtid dök det första ryktet upp kring Ericsson efter mardrömsrapporten i måndags. Enligt mäklartelegrafen ska Ericsson redan överväga att ställa in nyemissionen. Mest sannolikt är ryktet fött av marknadens egen önskedröm, men vem kan veta? Det råder ingen tvekan om att aktiemarknaden starkt ogillar telekomjättens önskan att dra in 30 miljarder kronor. Emissionen skulle vid en antagen teckningskurs på 20 kronor betyda att Ericsson måste trycka 1,5 miljarder nya aktier, motsvarande en antalsökning om 20 procent. Det betyder i sin tur en kraftigt ökad värdering. Ponera att Ericsson i bästa fall tjänar 5 miljarder kronor 2003. Det åsätter aktien ett p/e-tal på 65, men inräknat utspädningen sticker p/e-talet upp mot 80. Som om inte det var nog understryker emissionen småspararens litenhet mot huvudägarna Industrivärden och Investor, som trots 80 procent av makten (A-aktier) bara behöver teckna sin kapitalandel om knappa 10 procent av emissionen. En tredje orsak till pessimismen mot emissionen må vara att den sannolikt inte faller ut förrän i det tredje kvartalet. Det är svårt att riktigt tro på gårdagens rykte, men uppenbarligen gjorde en del placerare det. Aktien ryckte märkbart upp sig efter lunch.
Erik Aronsson
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.