Få ljusglimtar i Absolicons företrädesemission

Solfångarbolaget Absolicon har släppt prospekt för sin företrädesemission på 19 Mkr. Emissionsguiden hissar en tredje flagga.
Få ljusglimtar i Absolicons företrädesemission -
Absolicons VD Joakim Byström är den enda insynsperson som meddelat att han kommer delta i bolagets företrädesemission.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Absolicons företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 19,4 Mkr före emissionskostnader om 0,8 Mkr. I samband med det hissade vi två flaggor. En för “Bristfällig information” och en för “Aktien handlas ned till teckningskurs”.

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissas ytterligare en flagga.

Nyckelpersoners investering

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

Den enda teckningsåtagaren i emissionen är bolagets VD och grundare Joakim Byström. Han tecknar för 1,8 Mkr, vilket är bra. Dock lyser resten av styrelsen och ledningen med sin frånvaro i emissionen. Särskilt mangrant är att styrelseordföranden Olle Olsson, som efter ett decennium i bolagets styrelse, enbart äger aktier till ett värde av 60 Tkr.

I år införde Absolicon ett bonussystem för anställda som går ut på att dessa får en procentsats av projektvinster. Systemet baseras på nedlagda timmar i de olika projekten. I prospektet framgår att maxbeloppet att fördela för närvarande ligger på 2,6 Mkr.

Bolaget har även gått ut med att de under 2025 kommer sänka priset för en färdig solvärmeanläggning med 10%.

Teckningsperioden inleds idag och aktien handlas fortfarande till premie jämfört med teckningskursen. Det gör att incitamenten för befintliga aktieägare att teckna för närvarande är svaga. I kombination med den låga säkerställandegraden gör det att utsikterna för Absolicons nyemission att fulltecknas inte ser särskilt ljusa ut.

Afv har sökt bolaget för en kommentar.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF