Få gratiskronor i kassakistan Bure
Det har snackats rätt länge om vad som ska hända med de olika privatskoleverksamheter som byggts upp på tre ställen i sfären kring investmentbolagen Bure och Skanditek.
Bure har under ett antal år köpt på sig privata skolföretag och samlat dem i bolaget Anew Learning. Investmentbolagets skolprojekt fick ytterligare ett ben när man i början av 2007 köpte Tractions aktier i det lika expanderande privatskoleföretaget Academedia.
Lägg därtill att Bures storägare, investmentbolaget Skanditek, också har sin egen lilla privatskolelåda i bolaget The Education. Det är alltså inte konstigt att det har blivit snack om strukturförändringar.
I början på augusti kom så beskedet om upplösningen. Huvudspåret har varit att Bure skulle plocka in Academedia. Men det förslag som nu lagts innebär i stället att Academedia köper Anew Learning och bildar en självständig, privat utbildningsjätte på börsen.
Affären ska gå till så att Bure får 225 miljoner kronor kontant och 6,31 miljoner nyemitterade aktier i Academedia. Därefter ska Bure dela ut Academediaaktierna till sina aktieägare.
Academediaaffären är bara den senaste i raden av försäljningar som Bure har gjort. Häromveckan drog man in dryga 200 miljoner kontant på att sälja dotterbolaget Textilia. Tidigare i år har Bure sålt de olika verksamheterna i pr-gruppen Citat – vilket genererade 366 miljoner kronor – också det cash.
Efter försäljningarna kommer en stor del av tillgångsmassan i Bure att ha omvandlats till kontanter. En grov beskrivning av bolaget då ser ut ungefär så här:
* Bokförda värden i restbolagen i Bure: 600 miljoner kronor (varav 358 miljoner Mercuri International).
* Gamla och nya aktier i Academedia: 900 miljoner kronor.
* Nettokassa: 2 300 miljoner.
Totalt alltså en påse försiktigt värderad till 3,8 miljarder kronor. Börsvärdet för Bure i mitten på förra veckan låg strax under 3,7 miljarder, vilket ger en ganska liten rabatt – några enstaka procent. (Det har tidigare också funnits förlustavdrag i Bure, där en del har skickats med Anew Learing in i Academedia, och det är oklart hur mycket som finns kvar, liksom vilka värden de skulle betinga.)
Om man skulle sätta ett högre värde på restverksamheterna, främst Mercuri och teknikkonsulten Energo Retea, kanske värdet kunde krypa upp en bit över 4 miljarder och en rabatt på mellan 5 och 10 procent. Analytiker som följer Bure räknar med drygt 200 miljoner i övervärden på dessa innehav, men det är svårt att få en ordentlig prislapp innan en notering eller försäljning.
Det är alltså inget supersubstansklipp som ligger och väntar i det kontantspäckade Bure. Lite avgörande för värdet är vad som ska hända med Bure som helhet framöver. Om alla värden realiseras skulle det ju kunna finnas gratispengar, även med 10 procents rabatt.
Nu verkar en avveckling inte vara på agendan. Visserligen meddelade bolaget vid halvårsrapporten i förra veckan att det ska skifta ut 1,3 miljarder av nettokassan till aktieägarna (med en ännu ej beslutad metod). 350 miljoner kronor användes i förra veckan för att köpa tillbaka 9,4 procent av kapitalet i bolaget. Men 1 miljard ska stanna kvar i Bure, och spenderas såväl på de gamla investeringarna som på eventuella nya.
– Bure förblir Bure och fortsätter att vara ett investeringsbolag, sade bolagets vd Martin Henricson på telefonkonferensen.
Henricson själv är också en viss garant för att det fortsätter att bedrivas verksamhet i Bure. Som tidigare rörelsedrivande vd i internetsäljbolaget Tradedoubler har han nog inga ambitioner att bara vara avvecklare, och många trodde att det var han som skulle ta rodret i den nya utbildningskoncernen.
Nu får Academedia-vd:n Marcus Strömberg fortsätta det bygget. Martin Henricson – som en kort period var vd för Mercuri – kanske kan expandera inom det bolagets område, ledarskaps- och säljutbildningar för företag.
En annan fråga är vad som händer med det tredje utbildningsbenet i den i inledningen beskrivna strukturen, Skanditeks The Education. Även där har det hänt saker under sommaren. I juli köpte Skanditek bokförlaget Natur & Kulturs post på 16 procent i The Education, vilket gör investmentbolaget till ägare av 62 procent av bolaget.
När Bure delar ut sina Academediaaktier kommer Skanditek att bli en relativt stor ägare i skolbolaget (grovt räknat drygt 11 procent av kapitalet och något mer av rösterna i Academedia). Det vore inte otroligt att anta att Skanditeks vd och Bures ordförande Patrik Tigerschiöld, vis av tidigare strukturaffärer, skulle gå vidare med någon form av affär mellan sina båda privatskolebolag.
Sammantaget verkar Bure, som sagt, inte vara något jättecase substansmässigt, men med tanke på den förväntade jätteutdelningen och den nu stora transparensen i portföljen är det en aktie som har ganska låg nedsida inom den närmaste framtiden.
En annan fråga är förstås varför Tigerschiöldsfären ska kontrollera två investmentbolag på börsen, Skanditek och ett i Göteborg med innehav på 600 miljoner kronor. Varför försöker han inte spara kostnader för ledning, börsplats och annan administration genom att slå ihop dem?
______________________________________________________________________
Ingen större rabatt
Bures portfölj, mkr
Rest innehav (bokförda värden 30 juni)
Mercuri: 358
Energo Retea: 101
Övriga: 129
Totalt: 588
Nettokassa (grovt räknat): 2 300
Academediaaktier*: 910
Summa: 3 798
Marknadsvärde, 27/8: 3 670
*Räknat på 2,2+6,3 miljoner Academediaaktier, kurs 107 kr.
Fotnot: Uträkningen ovan gjordes före Bures återköp av egna aktier i förra veckan för 350 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.