Extra: SEB tänker om – fonderna tillåts nu investera i försvarssektorn

Efter Affärsvärldens granskning – nu har SEB ändrat sin hållbarhetspolicy. Ett antal fonder kommer nu kunna investera i försvarssektorn och Saab.
Extra: SEB tänker om – fonderna tillåts nu investera i försvarssektorn - seb gripen
Frank Hojem, kommunikationschef på SEB, om totalförbudet om försvarsindustri. Foto: TT.

I slutet av januari kartlade Affärsvärlden hur storbankernas fondbolag såg på investeringar i försvarssektorn. Handelsbanken och SEB hade den striktaste hållningen och valde bort sektorn helt och hållet.

”Vår grundpolicy är att våra fonder inte investerar i företag vars omsättning till mer än 5% kommer från krigsmateriel”, sa Elisabet Jamal Bergström, chef för Sustainability, Governance and Staff på SEB, då.

Deras inställning motiverades med att bankens kunder ”i hög utsträckning efterfrågar fonder som utesluter krigsmateriel”.

Hon öppnade dock för en förändring till följd av det upptrappade säkerhetshotet.

“Säkerhetsläget har onekligen aktualiserat denna fråga och den kan vara relevant att diskutera utifrån ett policyperspektiv”, sa Elisabet Jamal Bergström vidare.

Och nu, mindre än en vecka efter Rysslands invasion i Ukraina, har storbanken uppdaterat sin hållbarhetspolicy “gällande investeringar i försvarsindustrin”.

“Det innebär att ett antal fonder som placerar i aktier och företagsobligationer kommer att kunna investera i försvarssektorn. Implementering kommer att ske från den 1 april 2022”, skriver banken på sin hemsida.

“STYRS AV KUNDEFTERFRÅGAN”

SEB:s kommunikationschef Frank Hojem säger till Afv att fondbolaget under 2020 tog ett helhetsgrepp kring hållbarhetsfrågor. I dokumentet som togs fram då valde man att begränsa investeringar i försvarsindustrin.

”Men efter det har säkerhetsläget dessvärre förändrats”, säger han.

Det är främst aktiefonder och räntefonder med svenskt och nordiskt fokus som kommer kunna investera i försvarsindustrin.

”Det väldigt mycket drivet av att kunna erbjuda relevanta investeringsprodukter för våra kunder. Fonderna har som huvudsakligt syfte att företräda fondandelsägarna och investerarna, och skapa bra avkastning för dem. Då har man landat i beslutet att revidera policyn. Sen finns det en viktig aspekt när det gäller att investera i försvarsindustri – och det är att det kan vara centralt för att kunna säkerställa och försvara demokratin, frihet och mänskliga rättigheter. Att demokratiska länder har en rättighet att kunna försvara sig.”

Men det var väl viktigt även 2020 när policyn beslutades också?

”Så är det. Men det styrs av kundefterfrågan också. Man ska komma ihåg att många institutionella investerare har en syn där man har totalstopp för investeringar i försvarsindustrin.”

KAN INVESTERA I SAAB

Förändringen gäller i stor utsträckning svenska fonder som investerar i svenska bolag. Saab ligger nära till hands?

”Ja, så är det. Men det är upp till respektive fondförvaltare och fondansvarige att besluta om det. Men det här öppnar upp för att kunna investera i Saab, ja”.

Vet du om någon förvaltare redan tagit ett sånt beslut?

”Jag vågar inte svara på det på rak arm.”

På tal om Saab så publicerade Afv under tisdagen en analys om hur vi ser på aktien. Den hittar du här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market