”Exportföretagen går bäst”

Sven-Arne Svensson är chefekonom på Skandiabanken och kan titulera sig regerande svensk mästare i BNP-prognoser efter lyckosamma förutsägelser av den svenska tillväxten såväl 2004 som 2005.

Hur ser du på den svenska tillväxten i år?

– Just nu är vi inne i en fas av mycket hög tillväxt. Troligen ligger den svenska tillväxten på över fyra procent just nu.

Så dina lite mer försiktiga förutsägelser riskerar alltså att slå fel?

– Risken finns alltid, men troligen kommer vi att få se en lugnare internationell tillväxt ju längre in på året vi kommer. En uppbromsning av den amerikanska ekonomin kommer att drabba flera länder.

Hur kommer det att påverka den svenska börsen?

– De svenska industriföretagen redovisade den högsta lönsamheten någonsin enligt mätningarna i Konjunkturinstitutets barometerundersökning, så de kan säkert parera en lite svagare internationell konjunktur. I vår senaste konjunkturprognos räknade vi med en uppgång på börsen på 14 procent i år så det finns fortfarande några procent kvar för börsen att stiga.

Speciella branscher som det är värt att hålla koll på?

– Vinstmässigt så är det investeringsföretagen som går bäst, de mer klassiska svenska exportföretagen. Dessutom är företagsledarna faktiskt mer optimistiska än makroekonomerna. Något som är ovanligt. Sen finns det säkert någon som hittar några it-bolag eller annat som kommer att gå bättre. Men på lång sikt tror jag att verkstadsföretagen fortsätter hävda sig väl, som exempelvis Sandvik.

Vad ska man oroa sig över?

– Det är bara att titta på historien. Den allmänna konsensusbilden är nästan alltid fel. Det vanliga mönstret är att det dyker upp något som ingen pratar om. Det höga oljepriset ska inte heller nonchaleras. Den svaga tillväxten i USA mot slutet av förra året var i hög grad en effekt av oljepriserna.

Även råvarupriserna i övrigt har ju stigit kraftigt och företag som Boliden och Lundin Mining har rusat på börsen. Finns det risk för bakslag?

– Att råvarupriserna stigit så snabbt beror främst på reala faktorer. Den starka efterfrågan i Kina och resten av Asien och brist på produktionskapacitet är den stora förklaringen till uppgången. Än så länge är det troligen ingen direkt spekulationsbubbla vi talar om.

Om man skulle vilja placera utomlands. Vilka marknader ska man titta på?

– På lång sikt är det givetvis i Emerging markets som tillväxten kommer vara högst. På kort sikt är det råvaruekonomier som Ryssland och en del länder i Latinamerika som kan gå riktigt bra. Visserligen har Ryssland redan gått nästan 50 procent i år så det finns en påtaglig risk för bakslag. Men de här länderna är fortfarande lågt värderade i förhållande till mer utvecklade marknader.

Samtidigt tas ju en valutarisk vid utlandsplaceringar. Vad tror du om den svenska kronan på lite sikt?

– Det har ju sagts i flera år nu att alla fundamenta talar för en starkare krona utan att särskilt mycket har hänt. Men man måste ändå utgå från att det mesta talar för att kronan stärks och då framför allt mot dollarn, även om jag inte tror på något dollarras.

Räntorna är också på uppgång. Risk för att det kommer att slå mot den svenska börsen?

– Riksbanken kommer att höja försiktigt. Räntan kommer enligt vår syn att ligga 0,5 procent högre i slutet av det här året. Det är inget dramatiskt som påverkar ekonomin i någon högre grad.

Slutligen. Hur tror det går i fotbolls-VM?

– Alla säger Brasilien men själv tror jag på Argentina med Portugal som en outsider. Dessutom hoppas jag att Sverige går till minst semifinal eftersom jag har en voucher till den matchen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.