Exportbolag
Exportchefsindex på rekordnivå
Exportchefsindexet, som speglar stämningsläget bland svenska varu- och tjänsteexportörer, lyfte under andra kvartalet med 6 enheter till 70,9. Det är den högsta nivån som uppmätts sedan mätningen påbörjades 2007.
Främst var det delindex för nuläge som drev upp indexet. Delindexet steg med 10,8 enheter till 75,0. Att index ligger betydligt över 50-strecket är en signal om att exportföretagen har en optimistisk syn på exporten.
“Den ovanligt starka mätningen som bjöd på rekordnoteringar indikerar att exportföretagen ser ljuset i tunneln och att vi går mot mer normala tider. Asien fortsätter att vara tillväxtmotor med en ytterligare uppgång i index för förväntad exportefterfrågan från regionen”, förklarar Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.
Samtidigt dämpades synen något på tre månaders sikt. Delindex för de framåtblickande frågorna ökade med måttliga 1,1 enheter till 66,7.
Flertalet av de framåtblickande delindexen föll andra kvartalet, men de flesta ligger kvar på höga nivåer.
“De risker vi ser i närtid är kopplade till förseningar i vaccinationerna, men även brist på insatsvaror och tillgång till frakt vilket allt fler företag ser som överhängande problem. Detta reflekteras i den kraftiga uppgången i andelen företag som väntar sig ökade leveranstider. Det mesta talar dock för att exportföretagens optimism består”, avslutar Lena Sellgren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.