M&A
Experterna tror på fler bud på börsen: ”Ofantligt mycket kapital måste ut”
"Särskilt av internationella köpare”, säger Mathias Berggren, partner på advokatbyrån DLA Piper, till Afv.
Mathias Berggren är partner på advokatbyrån DLA Piper med fokus på M&A. Han beskriver en transaktionsmarknad som varit till köparnas fördel under senaste två åren. Det görs färre affärer men värdet på affärerna som görs är relativt högt, menar han.
”De affärer som faktiskt genomförs handlar om väldigt attraktiva bolag där det kan vara konkurrensutsatta säljprocesser. Där är det fortfarande säljarvänliga villkor i transaktionerna”, säger Mathias Berggren till Affärsvärlden.
Även Henrik Eriksson, partner och ansvarig för affärsområdet Strategy and Transactions på EY i Sverige, menar att trenden är att det är relativt få men desto större transaktioner som görs. Han hade hoppats på lite fler affärer under första halvåret, särskilt i Q2.
”Det finns förutsättningar för att göra affärer, vi ser att aktiviteten ökar. Vi kommer dock från en period med enormt hög aktivitet, så det beror på vad man jämför med, men det stämmer att vissa investerare är mer avvaktande”, säger Henrik Eriksson till Afv.
Inför hösten har bankirer, rådgivare och bolag sett fram emot en fulladdad M&A-pipeline. Men det riskerar att inte bli någon islossning.
”Hade du frågat mig för 3-4 månader sedan hade jag varit otroligt mycket mer optimistisk. I och med att räntorna och inflationen börjat gå ned så gissade jag att det skulle bli en explosion av affärer i augusti-september, men så har det inte blivit”, säger DLA Pipers främsta M&A-advokat men lyfter ändå fram att byrån får in fler förfrågningar än samma tidpunkt förra året.
De driver marknaden
I och med att centralbankerna signalerar fler räntesänkningar borde bolagen ha en stabilare syn på sin finansiering och möjligheterna till förvärv framöver, menar Henrik Eriksson. Både företag men också PE-bolag kommer driva på marknaden.
”För riskkapitalbolagens del finns det fortsatt mycket kapital som väntar på att sättas i arbete. Däremot har vi generellt sett färre breda processer då säljare varit mer strategiska kring vilka man kontaktar”, säger Henrik Eriksson.
Även Mathias Berggren menar att riskkapitalisterna borde vara på offensiven.
”Det är ofantligt mycket kapital som måste ut, men det är också många PE-fonder som väljer att rulla vidare sina innehav”, säger Mathias Berggren.
Fler bud på börsen
Han tror även att det kommer fler uppköpsbud på börsen framöver.
”Det är en kombination av pressade börskurser, svag svensk valuta, många bra techbolag och företag som är fina i grunden. Det öppnar upp för fler utköp från börsen, särskilt av internationella köpare”, säger Mathias Berggren.
Något som Henrik Eriksson håller med om.
”Det är safe att säga att många räknat på den typen av case. Vi såg det mer tidigare i år när börskurserna var nedtryckta, men samtidigt måste köparna möta förväntningar på pris för att det ska bli affär”, säger Henrik Eriksson.
Fler avyttringar i leken
EY-chefen menar också att det kommer bli vanligare med avyttringar av verksamheter i bolag som inte är själva kärnaffären.
”Många bolag är pressade till att leverera bättre lönsamhet och stärka sin balansräkning. Då kan det vara läge att se över sin portfölj och sälja av delar som inte anses vara en del av kärnverksamheten eller helt enkelt inte presterar. Vi förväntar oss också att se fler carveouts för att finansiera fortsatt tillväxt”, säger EY-chefen.
Sektorerna som lockar
De sektorer framåt som han tror kan bli heta är life science och tech – men även energi och infrastruktur, menar DLA Piper-advokaten.
”Det är några vindkrafts- och energiprojekt som pausats på sistone, men energiomställningen ser vi fortfarande mycket aktivitet i”, säger Mathias Berggren.
På EY:s horisont är sektorerna där det kan ske M&A-affärer framöver traditionell industri liksom telekom, media och tech.
”Mer än hälften av transaktionerna skedde i de sektorerna, som visserligen är ganska breda. Vi observerar dock att finansiell tjänster och energi ökat mest under kvartalet.”, säger Henrik Eriksson.
Läs mer:
Lundberg-arvtagerskans investmentbolag vill sälja av i portföljen
CapMan vill sälja svenska företaget – kan få miljardvärdering: ”Ett av de finaste bolagen”
Visma letar riskkapital till dotterbolag: ”En riktig sweetspot”
Svenska succén Vitamin Well värderas till 35 miljarder i jätteaffär
M&A-rådgivarna om uppköpsvågen: ”Många bolag är inte fullt värderade”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.