Stockholmsbörsen
Experterna om turbulensen: ”Ett bra köptillfälle”

Veckan har inletts med breda börsnedgångar. På onsdag väntas “Liberation day” som USA:s president Donald Trump kallar det. Då ska det lanseras ett omfattande tullpaket.
Danske Banks seniorekonom Maria Landeborn kallar veckan för “potentiellt avgörande”:
“Det är inte säkert att vi har sett den fulla effekten på börsen än. Jag tror att det kan bli stökigt. Och det finns en risk att börsen kan gå ner ytterligare”, säger Maria Landeborn.
Samtidigt som marknaden oroas över Trumps utspel så mår amerikansk ekonomi fortfarande bra.
“Det går bra för bolagen. Vinsttillväxten i USA är högre än på något annat håll och så länge det ser ut så ska man ju ändå fortsätta våga äga aktier. Det som verkligen skulle ställa till det är om risken för en lågkonjunktur skulle öka markant.”
Så tycker experterna man bör agera nu
Mattias Sundling, chef för aktiestrategi på Handelsbanken, är inte oroad över tullarna och tror inte de kommer leda till en långvarig börsnedgång.
“Om folk får lite panik nu och säljer av på grund av tullarna så tycker vi att det är ett bra köptillfälle”, säger han och tillägger att Handelsbanken varit ganska försiktiga under lång tid.
“Om bra svenska industribolag som ABB, Atlas Copco, Alfa Laval eller Assa Abloy går ner mycket skulle vi betrakta det som ett köptillfälle. De har tagit mycket stryk nu under lång tid”
Sundling tror inte heller att europeiska bolag i slutändan kommer att påverkas så mycket av de amerikanska tullarna.
“Jag tror att allt det här i slutändan syftar till att hålla Kina borta.”
Hur ser du på cykliska bolag versus att gå in i mer defensiva bolag?
“Jag tänker nog tvärtom. När folk börjar få panik på cyklikaliteten, det är då jag tror man kan göra en del intressanta affärer på just cykliska bolag.”
Även småbolag tycker Sundling är fortsatt intressant i förhållande till storbolagen.
Under måndagen tappade småbolagsindex 1% medan OMXS30 var ner drygt 2%.
Sprid risken – tänk geografiskt
Faktum kvarstår att börsfallen i USA hittills i år, tillsammans med en starkare krona gröper ur värdet på de amerikanska aktier svenskarna har i portföljen.
“Gör inget överilat”, manar Maria Landeborn.
Med andra ord: Sälj inte alla USA-fonder eller globalfonder i ett bräde för att lägga alla pengar på Stockholmsbörsen.
“Vi tycker att man kan ha 20 till 30% i svenska aktier. Och sen resten globalt. Då blir USA ungefär 50% av portföljen. Det tycker vi är rimligt trots den turbulens som är här och nu. Sen Europa och tillväxtmarknader på det”, säger hon och fortsätter:
“Bli inte för känslostyrd i det här läget för det brukar inte bli bra.”
Hennes förslag är att ha ett månadssparande med samma diversifiering och att inte glömma bort att det kommer bakslag då och då.
“Det är just i de här lägena det gäller att ha lite is i magen. Våga fortsätta spara och inte drabbas av panik”, säger Landeborn.
Det kan påverka börsen framåt
Det är inte bara tullar som kommer denna vecka. På fredag får vi amerikansk arbetsmarknadsstatistik i form av non farm payrolls. Marknaden räknar med en lägre siffra än senaste månaderna på grund av att DOGE:s och Elon Musks framfart samt att immigrationen till USA minskat.
“Får vi en oväntat svag siffra så tror jag att man blir orolig och att det kan bli ännu surare på börsen. Det kommer inte vara dålig data är bra data. En oväntat svag siffra skulle göra att man snarare ser en risk att det Trump gör faktiskt sätter sig i ekonomin nu”, säger Landeborn.
Läs mer:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.