Experterna om börsraset: ”Största risken spelar ut – rimligt att marknaden blir rädd”

De tunga nedgångarna på Stockholmsbörsen och andra marknader är högst rimliga - och det finns risk för ytterligare börsfall, säger marknadsaktörer till Affärsvärlden.
"Marknaden har varit för snabb med att ropa faran över denna gång", säger Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling.
"Den största risken verkar spela ut sig nu", säger Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.
Experterna om börsraset: ”Största risken spelar ut – rimligt att marknaden blir rädd” - marketcrashj
Mattias Isakson är chefsstrateg på Swedbank och Mattias Sundling är aktiestrateg på Handelsbanken.

Börserna fortsätter nedåt under fredagsförmiddagen. Stockholmsbörsens breda index faller 2% vilket även är facit för storbolagsindexet OMXS30. Ute på kontinenten ses liknande nedställ. I Norden likaså.

Gårdagen utmärker sig som årets sämsta börsdag för Stockholmsbörsen. Indexet stängde ned 2,4%, pådrivet av statistik från USA. Inköpschefsindexet för USA:s tillverkningsindustri (ISM) visade på en oväntat stor nedgång för juli månad. De amerikanska ledande börserna retirerade mellan 1,2-2,3% på torsdagen.

Fler marknadsaktörer som Afv talat med konstaterar att nedställen på världens börser är rimliga. De kommer också fram till samma slutsats – att en recession skulle kunna stå för dörren.

“Narrativet har skiftat från AI och en mjuklandning i ekonomin till recessionsrisk”, säger Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling som inte förvånas av de kraftiga kursreaktionerna på marknaderna.

Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank, framhåller att det inte är konstigt att marknaden blir orolig i det rådande läget.

“Vi vill inte komma in i ett läge där marknaden börjar prisa in räntesänkningar från Fed av fel anledning. Den största risken som vi ser det verkar spela ut sig nu – och det är att marknaden blir rädd för en kraftig konjunkturavmattning i USA. Rörelserna på börserna ter sig därför logiska.”

Panikåtgärd

Marknaden räknade tidigare med två räntesänkningar i år USA. Följt av torsdagens ISM-siffror har den bilden dock ändrats, påpekar Mattias Isakson. Numera ser marknaden stor sannolikhet för fler sänkningar än så, och att en dubbelsänkning av räntan kan vara aktuell redan i september.

“Det hade varit en panikåtgärd. Det är högst rimligt att marknaden blir så rädd som vi nu ser”, säger Mattias Isakson.

Handelsbanken har sedan en tid tillbaka underviktat aktier på grund av höga värderingar och vinstförväntningar, påminner Mattias Sundling om. Det har gjort att börserna befunnit sig i ett känsligt läge. Dessutom befinner marknaden i slutfasen av en “ganska extrem räntehöjningscykel”. De branta nedgångarna är således inget som förvånar aktiestrategen.

“Vi har sedan pandemin vant oss vid att det går så himla fort. Då hade vi en recession som varade i knappa tre månader och sedan var återhämtningen av ekonomierna i full gång”, säger Mattias Sundling och fortsätter:

“Vår hållning är att det tar tid för ekonomier att återhämta sig. Marknaden har varit för snabb med att ropa faran över denna gång”, säger Mattias Sundling.

Strategerna blickar nu båda mot amerikanska arbetssiffror som kommer klockan 14.30 på fredagseftermiddagen.

“Det är ungefär 50/50 på att marknaden fortsätter ner från nuvarande nivåer. Om arbetssiffrorna kommer in fel så ska vi ner mer, och tvärtom om siffrorna kommer in rätt”, säger Mattias Isakson.

“Det är klart att det finns risk för fortsatta nedgångar. Den amerikanska börsen är väldigt högt värderad också så det vore inte alls konstigt om vi ska ner mer härifrån”, säger Mattias Sundling.

Läs också:

Senaste köpråden för svenska aktier

Semester-blankarna minskar i SBB – men satsar mot Saab och Kinnevik

Blankarna kastar sig över Nibe: ”Aktien är optiskt dyr”

Afv-portföljen: Högtryck i portföljen under juli

Pareto tar in Nibe i portföljen – sparkar ut Evolution: ”Värsta kan vara över”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Archelon