Stockholmsbörsen
Experter tror på uppköp av svenska börsbolag: ”Sneglar på kronjuvelerna”
Svenska börsbolag har blivit betydligt billigare att köpa upp för amerikanska bolag, enligt Carnegie. Bakgrunden är så klart den starka dollarn. Eller svaga kronan, om man så vill.
“Vi kommer se fler uppköp än vanligt det närmaste året. Främst i sektorer som har mindre exponering mot höga energipriser och en mer förutsägbar efterfrågesituation. Sen kommer det finnas mer opportunistiska förvärv där värderingarna helt enkelt blivit för billiga”, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, i en uppdatering på Carnegies hemsida.
Uppköp till följd av den svaga svenska kronan var något som även SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist tog upp i ett makrobrev på måndagen.
”Kombinationen av en fallande Stockholmsbörs och fallande krona mot till exempel US-dollarn innebär att svenska företag framstår som ’extremt billiga’”, skrev Bergvist.
”Kronans effekt för tidpunkten för ett företagsköp ska inte överdrivas men nivåerna börjar bli väldigt extrema för USA-baserade investerare med riskaptit och välfyllda kassor att börja snegla på de svenska ’kronjuvelerna’.
Affärsvärlden har tidigare skrivit om den svenska kronan. Då ansåg Peter Malmqvist att Riksbanken hade ett stort ansvar för den försvagning av den svenska valutan som vi sett i år.
“Det måste vara det totala misslyckandet för en centralbank. För att bromsa allt som nu rusar fram tvingas de slänga in både ankare, dra i handbromsen och vända seglen mot vinden. Det destabiliserar och vi kommer tvingas betala för det under det kommande året ungefär”, sa han.
På tal om uppköp av bolag på Stockholmsbörsen: Affärsvärlden lanserade nyligen Uppköpsguiden. Där hittar du all information om bud på börsbolag de senaste åren.
Vill du veta vilka bolag som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen så hittar du det på vår sida Börsen idag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.