Experter: Sneakers, båtar och konst – detta ska du köpa och sälja

Affärsvärlden vänder sig till experterna och presenterar: Samlarens guide till avkastning. Båtmäklaren, konsthandlaren och sneakersamlaren listar fynden – och prylarna du borde sälja av.
Experter: Sneakers, båtar och konst – detta ska du köpa och sälja - Kopia av Namnlös design (3)
 

Verner Åmell

VD och ägare av Åmells konsthandel som är världsledande inom skandinavisk konst

BUY HOLD SELL

ABC-KONST I SITT ESSE

1880–1900 brukar lyftas fram som Liljefors och Zorns främsta epoker, men från Carl Larsson är det Sundborn-motiven med barn som är populärast. ”Syende flicka” från 1911 har nästan tiofaldigats i pris på två decennier, men det är inget tak för de bästa verken.

NORDISKA MÄSTARE

När omvärlden får upp ögonen för skandinaviska toppmålare som finskan Helene Schjerfbeck lär priserna trissas upp. Den som har en bra målning i sin samling, som ”Flicka med blått band” (utförd 1909) lär ha bra avkastning att vänta längre fram.

LINDORM LILJEFORS

Liljforssonen var populär under konsthaussen på 80-talet, men han håller inte alls samma kvalité som sin far Bruno. Topp- målningarna klubbas numera för 30–40 000 kronor. Enklare målningar hittas för några tusenlappar utan större uppsida i sikte.

Richard Andersson

Sneakersamlare med 400+ par. Känd som “The Sneaker Swede”.

BUY HOLD SELL

Nike Air Max 1 Heritage

987 lanserades Nike den första Air Max-sneakern med sina karakt-äristiska luftbubblor i sulan. Nu är klassikern tillbaka i 80-talets neonfärger och med rapparen Travis Scott som draglok. Den som hittar ett par för 2 000 kronor i butik kan sälja dem för vidare det dubbla.

Louis Vuitton x Nike Air Force 1

Nyligen ropade auktionsfirman Sotheby’s ut 200 par Air Force 1 i samarbete med Louis Vuitton. De flesta par gick för över 100 000 dollar. Betydligt billigare är den helvita modellen som börjar bli allt svårare att få tag på. Behåll om du äger ett par.

Nike Air Jordan 1

Paret som Michael Jordan bar under sin debutsäsong i NBA gick nyligen under auktions- klubban för rekordsumman 1,5 miljoner dollar. Nya exemplar trängs dock på hyllorna. I princip varje vecka släpps modeller i nya färger och marknaden börjar bli mättad.

Niklas Lindgren

Båtmäklare på Båtagent

BUY HOLD SELL

Hallberg-Rassy, 43-fot, 3 Mkr

Båtvarven i Orust, med Hallberg-Rassy i spetsen, förknippas med kvalitet och status. En 43-fotare går lika bra att segla jorden runt med som den är käck i skärgården. Segelbåtarna från millennie- skiftet säljs för 3 miljoner kronor och står sig i pris.

Najad 380, 2 Mkr

Det är ofta klokt att satsa på de sista modellerna i en serie. Najad 380 är tidlös till sin utformning och har vassare segelegenskaperna än tidigare modeller, vilket gör den särskilt eftertraktad. Behåll för seglarglädje eller för att öka i värde.

Sunseeker 34 Portofino, 500 000 kr

Motorbåtar med dubbla motorer från 1990-talet har ingen ljus tid framför sig. De blir allt dyrare i drift både vad gäller bränsle och maskinellt underhåll, vilket skrämmer bort allt fler. Bortsett möjligen från det yttersta premium- segmentet.

Ta det här för vad det är. Samlarobjekt är inte Affärsvärldens hemmaplan. Därför känner vi oss nödgade att bifoga den här disclaimern: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Värdet kan variera kraftigt på grund av tycke, smak och trender.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Kareby Finans