Experter: ”EUs regler riskerar dränera Sverige”

Kommissionären Mario Monti står som given symbol för EU-kommissionens nya tuffa linje. I spåren av hans bedömning av den tänkta SEB Swedbank-fusionen riskerar Sverige nu att dräneras på svenska bolag, menar flera experter som Ekonomi24 talat med. "Det här är en stor och väldigt viktig fråga för Sverige", säger professor Ulf Bernitz.

SEB Swedbank är den sjätte storaffären som de senaste åren stött på patrull i EU-korridorerna, bland dem som haft anknytning till Sverige finns Volvo-Scania och svenska skogsbolaget SCAs köp av finska Metsä Tissue som båda fått avslag.

Som symbol för EUs nya tuffa linje står kommissionären Mario Monti, och hans agerande kan få allvarliga konsekvenser för svenskt näringsliv hävdar flera experter som Ekonomi24 talat med.

”Lagstiftningen är densamma men den praktiska tillämpningen har tveklöst hårdnat. Mario Monti är en kraftfull person, och det är tydligt att han menar allvar”, säger Ulf Bernitz, professor i EU-rätt vid Stockholms Universitet.

”Svenska företag har av tradition alltid utgått från Sverige; byggt sig en stark bas och använt den för att expandera först i Norden och sedan internationellt – Electrolux är kanske ett av de tydligaste exemplen på det. Nu förefaller det som om den typen av agerande inte kan fortsätta. Det här är en stor och väldigt viktig fråga för Sverige. Företagsstrategiskt sett behöver vi ett nytänkande, ett helt nytt sätt att bygga allianser.”

Följden av EU-kommissionens agerande är att det alternativ som nu står till buds för svenska företag är “cross boarder-fusioner”, fusioner över landsgränserna, vilka i sin tur riskerar att minska svenskt inflytande över bolagen.

”Det är troligt att svenska intressen får mindre påverkan i större sammanhang eftersom de flesta andra marknader är större och den utländska partnern därvid lag vill ha mer att säga till om. I värsta fall urvattnas makten helt”, säger Ulf Bernitz som får medhåll av Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan.

”Det finns en lång rad svenska företag som ingått i cross boarder-fusioner de senaste åren – Pharmacia, Astra, Stora Enso, Svedala för att bara nämna några – och inte i ett enda fall har huvudkontoret hamnat i Sverige vilket naturligtvis är alarmerande”, säger han.

”Ska svenska företag kunna hävda sig i sådana sammanhang måste vi kunna erbjuda mycket bättre betingelser för att driva bolag i landet – avseende skattetryck, byråkrati och regelverk och att stimulera nyföretagande – än vi gör idag”, säger Magnus Henrekson.

På Svenskt Näringsliv befarar man att EU:s definition av marknader, som var det som fällde både Volvo-Scania och nu SEB Swedbank, kommer att ha en hämmande effekt på svenska storföretag.

”Samgåenden är en del av en dynamik som är oerhört väsentlig för svenskt företagsklimat och vi är mycket kritiska mot EU:s sätt att definiera marknader”, säger Anders Stenlund, ansvarig för konkurrensfrågor på Svenskt Näringsliv.

”Deras sätt att statiskt plussa ihop marknadsandelar är snävt och kortsiktigt, medan det vi verkligen behöver är individuella bedömningar av varje affär. Kommissionens regler har dessutom antagligen sin största effekt under ytan – genom att de kan avhålla företag från att alls överväga fusioner. Det är ett minst sagt hämmande scenario.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF