Expert: Soltech betalade överpris för ordförandens optioner

Soltechs styrelseordförande Stefan Ölander har fått 1,3 Mkr för att sälja tillbaka optioner till bolaget. En affär som inte skedde till marknadspris, enligt en expert som Afv talat med. Snarare borde Ölander fått mellan 182-300 Tkr för optionerna.
Expert: Soltech betalade överpris för ordförandens optioner - anna-kinberg-batra-och-stefan-olander
Soltechs före detta ordförande Anna Kinberg Batra tillsammans med nuvarande ordförande Stefan Ölander.

I slutet av förra veckan meddelade solteknikbolaget Soltech att deras styrelseordförande Stefan Ölander – som fram tills nyligen var VD för bolaget – lämnar ett optionsprogram för nyckelpersoner i Soltech. Detta genom att bolaget köper tillbaka hans optioner för samma pris han tidigare tecknade dessa för, motsvarande 1,3 Mkr. Ett drag som medges av villkoren för optionerna.

“Våren 2023 tecknade dåvarande VD Stefan Ölander optioner för SEK 1 331 200. Eftersom Stefan Ölander inte längre är anställd i Soltech har styrelsen och Stefan Ölander kommit överens om att Stefan inte längre ska ingå i optionsprogrammet och optionsslikviden har betalats tillbaka”, står det i pressmeddelandet.

Soltech är en svensk koncern inom solcellsinstallation, som även erbjuder tjänster inom elinstallationer, fasad- och takrenovering. Koncernen har 941 anställda och i april kom nyheten att Ölander skulle kliva av som VD. Han ersattes av Patrik Hahne som tidigare varit COO på bolaget.

Expert: “Inte marknadsvärde”

Priset för återköpet av Ölanders 520 000 optioner var 2,56 kr stycket, enligt FI:s insynsregister. Optionsåterköpet kommer således att kosta Soltech 1,3 Mkr i Q3, förutsatt att de inte köps av någon annan nyckelperson till samma pris.

Afv har låtit en oberoende expert titta på affären samt Soltechs optionsvillkor. William Wedemalm är Head of Valuation på Placing Valuation och arbetar dagligen med värderingar av bolag och optioner. Han menar att Soltechs styrelseordförande fått betydligt mer betalt än marknadsvärdet på optionerna. Wedemalm har använt samma metod för värderingen av optionerna som bolaget.

“Min bedömning är att återköpsbeloppet inte motsvarar optionernas marknadsvärde. Jag uppskattar värdet per option vid transaktionsdatumet (2024-07-09) till mellan 0,35 SEK till 0,58 SEK vilket skulle innebära att det totala värdet av samtliga 520 000 optioner ligger mellan 182 000 SEK och 301 600 SEK”, uppger Wedemalm och fortsätter:

“Min beräkning är gjord med Black & Scholes vilket är samma värderingsmetod som användes vid den ursprungliga värderingen av optionerna”.

Således en gynnsam affär för Stefan Ölander, som med de 1,3 Mkr som frigjordes via optionsaffären köpt aktier i Soltech för motsvarande belopp, enligt bolagets pressmeddelanade.

Affärsvärlden har varit i kontakt med Soltechs nytillträdde VD Patrik Hahne som inte vill kommentera avtalet bakom optionsåterköpet.

“När Stefan och andra förvärvade optionerna användes Black & Scholes metoden. Efter det gäller samma avtalsvillkor för samtliga deltagare i programmet. Dessa avtal, i likhet med anställningsavtal, är inte offentliga och kommer inte kommenteras”, uppger Hahne.

Black & Scholes

Är en matematisk modell som används för att räkna ut priset på optioner. Modellen tar hänsyn till fem olika faktorer vid prissättningen, och har fått stort genomslag i värderingen av teckningsoptioner. Robert Merton och Myron Scholes fick Nobelpriset i ekonomi 1997 för deras insatser med att införa denna metod genom vilken det går att värdera derivat.

Afv har sökt Stefan Ölander för en kommentar.

LÄS OCKSÅ:

Soltech: Kollaps i Spanien och Nederländerna

Peter Benson: Sol och vårare och neutralitetspolitik

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Santander