Exklusiva sommarviner
Att grilla är ett sympatiskt sätt att bereda sin sommarmat. Här sätts människor och möten i fokus. Maten, fisk likväl som kött, grönsaker och skaldjur, kan beredas på bland annat kolgrillar, rotisseri, rökar eller i vedeldad ugn.
Grillen finns som inspirationskälla i världens alla olika kulturella kök. Att ta fram grillen hör sommaren till och vad känns trevligare än att ta fram den även en vardagskväll i stan? Nedan följer tio utmärkta grillviner:
Topplistan:
Sommarlunchen på terrassen Langenloiser Rosé Zweigelt 2007 SB-nummer96312 |
Apéritifen Le Rosé de Phélan Ségur 2007 Det är rekordväder i Sverige – och rekordförsäljning av rosévin. Svenskar gör nu som man alltid har gjort på Rivieran, dricker rosévin när solen skiner. Men skillnaden är att nu har många roséviner blivit riktigt goda. De tidigare tveksamma balkongroséerna har fått sällskap av en uppsjö med goda kvalitetsroséer. Det trodde jag aldrig att jag skulle säga, men jag har länge, länge varit en rosévinsmotståndare men det är jag inte längre. SB-nummer99690
|
Marulken Honivogl Grüner Veltliner Smaragd 2006 Detta är en riktig ’killer’. Wachau är det mest västliga av Österrikes vindistrikt och ligger 8 mil från Wien, vid Donau. Floden har här genom årtusendena grävt sig ned genom urberget och skapat branta sluttningar ned mot floden. Klimatet är milt och kontinentalt, men kalla luftströmmar tränger ofta ner från norr genom Donaus bifloder och sidodalar. Denna luftväxling är positiv och ger druvorna en längre mognadstid och ökad aromrikedom. SB-nummer83291 |
Skaldjuren Nonnenberg Riesling 2006 Vad är lockelsen med Riesling? I en tid då många konsumenter lockas av viner där ekfatskaraktär, hög alkohol, tropisk frukt och mild syra uppskattas så känns Riesling ungefär som en balettdansös bredvid en sumobrottare. Enligt mitt tycke finns det inget motstycke om vi ser till druvans kvalitéer, hur väl den gör sig från de strama knastertorra till de parfymerade halvtorra till de förföriska söta versionerna. SB-nummer96123
|
Lammet Le Cupole 2005 Den skånska, Provencalska och Toscanska traditionen att slakta påskalammet tycker jag är en sympatisk tradition. Nu tycker jag att man inte bara skall äta lammet till påsk utan även använda den under sommarens grilltider också. Lammet är kanske något av det mjällaste köttet av alla. Oftast serverat med vitlök, örter som timjan, rosmarin, mynta eller persilja. SB-nummer80093 |
Piggvaren Chablis Grand Cru Les Blanchots 2004 “Den är Madonna, Prinsessan Diana och Jerry Hall, alla dessa roller på en och samma gång”. Detta är en träffande beskrivning som en engelsk kollega uttryckte det för inte allt för länge sedan. Uppskattad av de flesta vinälskare runt om i världen. Den har tillräckligt med egenskaper för att vara distinkt, men inte tillräckligt för att vara offensiv. Däremot kombinerar den väl terroiren och det nya ekfatets smaker. En sommar utan knastertorr Chablis från en topp-producent är ingen sommar! SB-nummer88288
|
Anka Cornas Les Ruchets 2003 Fågel sitter alltid perfekt till sommarens middagar ute i det fria. Ankbröstets många tillagningsmetoder bestämmer tonen på middagen: grillat, rimmat, rökt, tunna carpaccio-skivor… SB-nummer 87896 |
Entrécôte Château La Mission Haut-Brion 2002 Kärt barn har många namn! Entrécôten finns i serveringsformer från världens alla hörn. En extra tjock skiva för flera personer kallas på franska för ’Entrécôte double’ och lövtunna skivor ingår i Japans berömda sukiyaki. Entrécôten är en smakrikare styckningsdetalj än oxfilén och anses bära djurets finaste smak. En entrécôte består av tre muskler sammanhållna av smakrikt fett och bindhinnor. Portionsstekt entrécôte får till skillnad från helstekt en utpräglad brynt smak och till följd av den kortare tillagningstiden en fastare konsistens. SB-nummer85570
|
Stora förförarflaskan nv Krug Rosé Varför inte en rosémiddag? Servera roséchampagne genomgående till en förrätt med hummer och en huvudrätt med rosa lax. Avsluta med jordgubbar eller hallonsufflé utan vin. Se till att ljus, servetter och duk går i rosa färgtoner. Pryd sedan bordet med rosa rosor. En mer romantisk middag än denna är svår att duka fram. SB-nummer 85391 |
Picknick André Clouet Brut Rosé Ett enklare alternativ är en champagnepicknick i det gröna med en välmatad kycklingsallad eller en toast med Kalixlöjrom och crème fraiche. Flaskan nersänkt i en skreva bland klipporna får duga som kylning. SB-nummer 89337
|
Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.