Exklusiva sommarviner

Affärsvärlden.se:s egen vinexpert Björnstierne Antonson tipsar om tio lyxiga viner av alla de sorter.

Att grilla är ett sympatiskt sätt att bereda sin sommarmat. Här sätts människor och möten i fokus. Maten, fisk likväl som kött, grönsaker och skaldjur, kan beredas på bland annat kolgrillar, rotisseri, rökar eller i vedeldad ugn.
Grillen finns som inspirationskälla i världens alla olika kulturella kök. Att ta fram grillen hör sommaren till och vad känns trevligare än att ta fram den även en vardagskväll i stan? Nedan följer tio utmärkta grillviner:

Topplistan:

Sommarlunchen på terrassen

Langenloiser Rosé Zweigelt 2007

SB-nummer96312
SortimentStandardsortimentet
Pris120 kronor
ProducentBründlmayer
UrsprungKamptal, Österrike
DruvaZweigelt
VinetWilly Bründlmayer säger så här: ”Vår Zweigelt Rosé kombinerar de svala vinområdenas lätta, fräscha, fruktiga roséstil med den fylliga, kraftfulla rosé som produceras i södra Europa.”
AnvändningsområdeRödingtartar med örtflan, rädisa, pepparrot samt äpplevinaigrette.
LagringspotentialDrick nu!

Apéritifen

Le Rosé de Phélan Ségur 2007

Det är rekordväder i Sverige – och rekordförsäljning av rosévin. Svenskar gör nu som man alltid har gjort på Rivieran, dricker rosévin när solen skiner. Men skillnaden är att nu har många roséviner blivit riktigt goda. De tidigare tveksamma balkongroséerna har fått sällskap av en uppsjö med goda kvalitetsroséer. Det trodde jag aldrig att jag skulle säga, men jag har länge, länge varit en rosévinsmotståndare men det är jag inte längre.

SB-nummer99690
SortimentStandardsortimentet
Pris129 kronor
ProducentChâteau Phélan Ségur
UrsprungSaint-Estèphe, Bordeaux
DruvorCabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot.
VinetOm du skall dricka en rosé denna sommar.
AnvändningsområdeStekt ankbröst med potatispuré, halstrad anklever och confiterade tomater.
LagringspotentialDrick nu!

Marulken

Honivogl Grüner Veltliner Smaragd 2006

Detta är en riktig ’killer’. Wachau är det mest västliga av Österrikes vindistrikt och ligger 8 mil från Wien, vid Donau. Floden har här genom årtusendena grävt sig ned genom urberget och skapat branta sluttningar ned mot floden. Klimatet är milt och kontinentalt, men kalla luftströmmar tränger ofta ner från norr genom Donaus bifloder och sidodalar. Denna luftväxling är positiv och ger druvorna en längre mognadstid och ökad aromrikedom.

SB-nummer83291
SortimentBeställningssortimentet
Pris399 kronor
ProducentFranz Hirtzberger
UrsprungWachau, Österrike
DruvorGrüner Veltliner
VinetHär har vi ett skönt hantverk hela vägen: handskördade druvor från en vingård som är mindre än Söderstadion
AnvändningsområdeGrillad marulk med tomat och pancetta.
Lagringspotential15-20 år

Skaldjuren

Nonnenberg Riesling 2006

Vad är lockelsen med Riesling? I en tid då många konsumenter lockas av viner där ekfatskaraktär, hög alkohol, tropisk frukt och mild syra uppskattas så känns Riesling ungefär som en balettdansös bredvid en sumobrottare. Enligt mitt tycke finns det inget motstycke om vi ser till druvans kvalitéer, hur väl den gör sig från de strama knastertorra till de parfymerade halvtorra till de förföriska söta versionerna.

SB-nummer96123
SortimentStandardsortimentet
Pris379 kronor
ProducentGeorg Breuer
UrsprungRheingau, tyskland
DruvorRiesling
VinetTorr, tät och distinkt tysk Riesling då den är dom bäst!
AnvändningsområdeGrillad hummersallad ’carribian style’, med mynta, koriander och lime.
Lagringspotential3-15 år

Lammet

Le Cupole 2005

Den skånska, Provencalska och Toscanska traditionen att slakta påskalammet tycker jag är en sympatisk tradition. Nu tycker jag att man inte bara skall äta lammet till påsk utan även använda den under sommarens grilltider också. Lammet är kanske något av det mjällaste köttet av alla. Oftast serverat med vitlök, örter som timjan, rosmarin, mynta eller persilja.

SB-nummer80093
SortimentBeställningssortimentet
Pris289 kronor
ProducentTenuta di Trinoro
UrsprungToscana, Italien
DruvorCabernet Franc 60%, Merlot 20%, Cabernet Sauvignon 15%, Petit Verdot 5%.
VinetVinet får får ligga 24 månader på fat innan det tappas på flaska, ofiltrerat och så orört som möjligt.
AnvändningsområdeGrillade Lammracks glaserade med rödvin och brunt socker. Serveras med en sallad på nypotatis, rödbetor, ruccola, citron, salt och peppar samt din finaste Italienska olivolja.
Lagringspotential3-5 år

Piggvaren

Chablis Grand Cru Les Blanchots 2004

“Den är Madonna, Prinsessan Diana och Jerry Hall, alla dessa roller på en och samma gång”. Detta är en träffande beskrivning som en engelsk kollega uttryckte det för inte allt för länge sedan. Uppskattad av de flesta vinälskare runt om i världen. Den har tillräckligt med egenskaper för att vara distinkt, men inte tillräckligt för att vara offensiv. Däremot kombinerar den väl terroiren och det nya ekfatets smaker. En sommar utan knastertorr Chablis från en topp-producent är ingen sommar!

SB-nummer88288
SortimentBeställningssortimentet
Pris470 kronor
ProducentDomaine Laroche
UrsprungChablis, Frankrike
DruvorChardonnay
VinetAnläggning sköts med minimal mekanisk påverkan på vinet. T ex liggande tankar, inga pumpar, extremt lätt tryck vid pressning och bara en tredjedel svavel mot normalt.
AnvändningsområdeGrillad Piggvar på bit med pepparrot och citron.
Lagringspotential5-10 år.

Anka

Cornas Les Ruchets 2003

Fågel sitter alltid perfekt till sommarens middagar ute i det fria. Ankbröstets många tillagningsmetoder bestämmer tonen på middagen: grillat, rimmat, rökt, tunna carpaccio-skivor…

SB-nummer 87896
Sortiment Beställning
Pris 532 kronor
Producent Jean-Luc Colombo
Ursprung Rhône, Frankrike
Druvor Syrah
Vinet Ett skönt vin med ömsom rustika toner ömsom elegant vitpepparanstrykning som retar paletten. Jag älskar verkligen vinerna från Cornas och i synnerhet oom de kommer från den talangfulle Colombo (vars hund heter Haut-Brion!).
Användningsområde Burger deluxe – grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
Lagringspotential 3-20 år

Entrécôte

Château La Mission Haut-Brion 2002

Kärt barn har många namn! Entrécôten finns i serveringsformer från världens alla hörn. En extra tjock skiva för flera personer kallas på franska för ’Entrécôte double’ och lövtunna skivor ingår i Japans berömda sukiyaki. Entrécôten är en smakrikare styckningsdetalj än oxfilén och anses bära djurets finaste smak. En entrécôte består av tre muskler sammanhållna av smakrikt fett och bindhinnor. Portionsstekt entrécôte får till skillnad från helstekt en utpräglad brynt smak och till följd av den kortare tillagningstiden en fastare konsistens.

SB-nummer85570
SortimentBeställningssortimentet
Pris899 kronor
ProducentChâteau La Mission Haut-Brion
UrsprungPéssac-Léognan, Bordeaux
DruvorCabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot.
VinetMin första stora claret-upplevelse var ’64:an dekantarad av maestro själv Delmas d ä.
AnvändningsområdeGrillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
Lagringspotential10-15 år.

Stora förförarflaskan

nv Krug Rosé

Varför inte en rosémiddag? Servera roséchampagne genomgående till en förrätt med hummer och en huvudrätt med rosa lax. Avsluta med jordgubbar eller hallonsufflé utan vin. Se till att ljus, servetter och duk går i rosa färgtoner. Pryd sedan bordet med rosa rosor. En mer romantisk middag än denna är svår att duka fram.

SB-nummer 85391
Sortiment Beställning
Pris 2490 kronor
Producent Krug
Ursprung Champagne, Frankrike
Druvor 55 Pinot Noir, 20 Pinot Meunier, 25 Chardonnay.
Vinet Préstige-cuvée i rosé-utförande är oerhört sexigt! Användningsområde Pot-au-feu på pärlhöna med primörer i tryffelbuljong.
Lagringspotential 20-30 år

Picknick

André Clouet Brut Rosé

Ett enklare alternativ är en champagnepicknick i det gröna med en välmatad kycklingsallad eller en toast med Kalixlöjrom och crème fraiche. Flaskan nersänkt i en skreva bland klipporna får duga som kylning.

SB-nummer 89337
Sortiment Beställning
Pris 295 kronor
ProducentAndré Clouet
Ursprung Bouzy, Champagne, Frankrike
Druva Pinot Noir
Vinet I grand cru-byn Bouzy finns några av de allra bästa pinot noir-vingårdarna i hela Champagne. En av de absolut fylligaste roséchampagner jag känner till.Användningsområde En välförsedd ostbricka från Champagne med Arrigny, Boursault, Caprice des Dieux, Chaumont, Explorateur och Maroilles.
Lagringspotential 5-10 år

Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.