Millicom
Exit-flöde skapar köpläge
KÖP Millicom är en återkommande kassaflödesfavorit hos Affärsvärlden. Senast, i nr 44/2018, stod den Latinamerika-fokuserade operatören inför förvärvet av Cable Onda och notering av aktien i New York. Analyskursen på 500 kronor hölls ned av tillväxtmarknadsoro.
Ettårsutfall för köprådet blev döda pengar inräknat utdelning. Huvudskälet var dock inte operationellt, där rapporterna till och med andra kvartalet var starka, eller förvärvsrelaterat, där Cable Ondas bredband och kabel-tv i Panama följts av strategiska förvärv av Telefónicas mobilverksamhet i samma land (klart augusti 2019), Nicaragua (maj 2019) samt Costa Rica (väntas bli klart innan årsslutet).
Vad som spelat aktieägarna ett spratt är i stället en velande huvudägare. Efter årsskiftets New York-listning fick finansmedia nys om ett eventuellt budintresse från den regionala konkurrenten Liberty Latin America (Lilac). Millicom-aktien nådde årshögsta på 638 kronor. Millicom bekräftade samtal, men återkom snabbt med att det inte skulle bli affär. Bloomberg erfor att beslutet togs på Millicoms ledningsnivå. Rimligen välsignade Millicoms storägare Kinnevik, med 37 procent av aktierna, avspisningen. Stenbeckfamiljens investmentbolag (köpråd i nr 38/2019) ser i dag innehavet, på runt en femtedel av substansvärdet, som en mogen kassako i en tillväxtportfölj.
I juni blev Kinnevik otvetydigt tydliga genom att meddela en tvåstegsplan som först skulle delavyttra en del och sedan dela ut resten av Millicom-aktierna till Kinneviks aktieägare. Börsen tog det säkra och pressade kursen inför de nettoförsäljningsflöden som blir sannolika när 37 procent av ett Large cap-bolag sprids för vinden på Kinneviks över 100 000 ägare. Kinnevik drog dock tillbaka planen inom en dryg vecka, med hänvisning till svagt börsintresse. Om exit-manövern var slarvigt strukturerad – eller ett trick för att locka budgivare – vet bara Kinnevik. Turerna tröttade dock ut fler Millicom-ägare än vad de lockade in nya spekulanter.
Efter lite eftertanke återkom Kinnevik i mitten av september med att det blir en ren utdelning av hela storposten, en exit som högst sannolikt klubbas igenom på en extrastämma den 7 november (samma dag som tidningsversionen av detta råd publiceras). Aktierna skiftas ut i början av december, varpå Millicom lär nettosäljas kraftigt in i början av 2020.
Det färska tredje kvartalet var i underkant mot operatörsanalytikernas konsensus enligt Factset, vilket, tillsammans med Kinneviks stundande utskiftning, pressat aktien ytterligare till dagens analyskurs runt 445 kronor. Ur Affärsvärldens perspektiv är den inbromsande underliggande utvecklingen i Latinamerikasegmentet godkänd, och oförtjänt av koncernens alltmer pressade börsvärde.
Med förvärvssynergier, säkrade lån, gynnsamma demografiska tillväxtdrivare och skapliga makroutsikter för Millicoms överlag mindre centralamerikanska länder är Factsets konsensus inget orimligt basscenario i närtid. Enligt det så faller ett högavkastande Millicoms framåtblickande värdering nu under 5 gånger ebitda samt under 10 gånger ebitda minus kapitalinvesteringar (capex). Den omotiverade rabatten mot regionala spelare, som América Móvil och Lilac, och tillväxtmarknadsoperatörer generellt, har därmed ökat.
Belåningen avskräcker inte, med en nettoskuld/ebitda-kvot på 3,1 (utifrån ägarandel i samriskbolag) som betas ned snabbt, samt med bulken av låneförfall minst fem år ut. Därtill borgar starka positioner i marknader med stadigt stigande penetration för mobildata och fast bredband för fortsatt hög kapitalförräntning samt fler konsolideringsaffärer. Därmed är Millicom-portföljen intressant både för finansiella spelare som vill belåna infrastruktur och för strategiska köpare, som vill åt kundrelationer och stärkt närvaro i regionen. Om eventuella friare slår till i stundande utförsäljning eller avvaktar ägarlöst läge, det är svårt att sia om.
Affärsvärlden upprepar köp i Millicom, mot en fundamentalt motiverad riktkurs på 750 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.